Economie

Premierul Pavel Filip cere plafonarea preţului la gazul lichefiat

„În 2015 a fost instituit un nou mecanism de formare a preţurilor la produsele petroliere, iar preţul la gazul lichefiat era plafonat exact ca şi preţul la benzină şi motorină. Vreau doar să se ştie faptul că anularea plafonării preţului la gazul lichefiat din vara acestui an este consecinţa unei iniţiative legislative – amendament înaintat de un grup de deputaţi. Îmi pare rău că această iniţiativă a trecut şi a fost aprobată în Parlament. Pe această temă vom avea discuţii cu parlamentarii să vedem cum s-a întâmplat acest lucru”, a menţionat Pavel Filip.

Solicitat de IPN, ofiţerul de presă al Agenţiei pentru Reglementare în Energetică , Anatol Barbei, a menţionat că solicitarea Guvernului vine după ce ANRE a expediat o scrisoare Cabinetului de miniştri prin care a sesizat despre necesitatea revenirii la plafonarea preţului la gazul lichefiat. „De vreme ce ANRE nu are dreptul la iniţiativă legislativă, de aceea a făcut această solicitare către Guvern”, a spus Anatol Barbei.

Potrivit ANRE, plafonarea preţului la gazul lichefiat este necesară pentru că acesta se importă în Republica Moldova, or ideea plafonării preţului de comercializare cu amănuntul a fost făcută pentru a corela aceste preţuri cu cotaţiile de la bursele regionale şi internaţionale. „Anterior se întâmpla că aceste cotaţii scădeau, dar la noi preţurile rămâneau aceleaşi sau chiar se majorau”, a explicat ofiţerul de presă al ANRE.

Astăzi ANRE anunţă, o dată la două săptămâni, preţuri plafon la motorină şi benzină. După votarea amendamentului înaintat de un grup de deputaţi, preţurile la gazul lichefiat sunt stabilite de către deţinătorii de licenţă pentru import şi comercializare a carburanţilor, care trebuie să se ghideze de o rată de rentabilitate rezonabilă.

IPN

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *