CSI / Rusia

Presa germană: Moscova n-are curaj şi nici bani pentru a anexa Donbasul

Publicaţia ne aminteşte că cele două republici autoproclamate din Doneţk şi Lugansk plănuiesc ca nu mai târziu de noiembrie să organizeze un referendum în care populaţia să voteze în favoarea aderării la Rusia.

La început, potrivit deciziei liderilor separatişti, cele două autoproclamate vor organiza alegeri regionale pe 18 octombrie – cu o săptămâna înainte de alegerile locale din Ucraina. Potrivit politicienilor occidentali, alegerile planificate în zonele controlate de separatişti încalcă Acordul de la Minsk, pentru că nu vor fi efectuate în conformitate cu legislaţia ucraineană.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a numit deja aceste alegeri „iresponsabile” şi a vorbit despre „consecinţele devastatoare” pentru procesul de pace. Şefii rebelilor au anunţat între timp că niciun candidat pro-ucrainean nu va fi admis la „alegeri”.

Potrivit Bild, intervalul de timp dintre „alegerile ilegale” din Donbas şi referendumul privind „aderarea la Rusia” este de mai puţin de o luna. În oraşele din Lugansk şi Doneţk deja au apărut afişe care îndeamnă populaţia locală să voteze pentru „aderarea la Rusia”. Prin urmare, orice alt rezultat diferit de această opţiune este „practic exlus”, afirmă ziarul.

Cu toate acestea, nu este clar dacă Rusia va recunoaşte referendumul şi va fi de acord să „anexeze ambele regiuni”.

Această nouă manifestare de lăcomie teritorială ar putea s-o facă să plătească scump. „Teamă de reacţia Occidentului este prea puternică”, – scrie Bild. În schimb, rezultatul poate fi folosite că un instrument de presiune asupra Kievului pentru a obţine recunoaşterea în continuare a autonomiei celor două regiuni.

Marţi, rubla a fost declarată moneda principala în LNR. Acest lucru înseamnă că pensiile, salariile şi taxele sunt calculate în ruble, deşi salariul poate fi plătit în continuare on hrivna ucraineană, euro sau dolari. În luna august, 85 la sută din operaţiuni financiare efectuate în LNR erau în moneda rusă.

Pentru cei care monitorizează situaţia, „uniunea monetară”cu partea de est a Ucrainei pare să se asemene cu o „aproape anexare”, care poate precedă alipirea formală a regiunii, afirmă Bild.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *