Astăzi 22 Octombrie 2017, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:45
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora 18:44

Presa germană, sub ȘOCUL alegerilor legislative: „O victorie de coșmar”

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Publicaţiile germane concurau luni în superlative - "coşmar", "consternare", "cotitură istorică" - pentru a descrie şocul produs de rezultatele alegerilor legislative de duminică, marcate de ascensiunea dreptei naţionaliste, relatează France Presse, conform agerpres.ro.


"O palmă pentru Merkel, derută pentru Schulz, succes şocant pentru AfD: rezultatul acestui 'vot al mâniei' va schimba profund Germania", a scis tabloidul Bild.

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câştigat scrutinul, dar ies slăbiţi după un scor dezamăgitor. Social-democraţii lui Martin Schulz s-au plasat pe locul al doilea, însă cu rezultatul cel mai scăzut din istoria lor, în timp ce partidul antieuro şi antiimigranţi Alternativa pentru Germania (AfD) îşi face o intrare surprinzătoare în Camera Deputaţilor.
Codrin Ștefănescu s-a dezlănțuit, după ce Victor Ponta l-a blocat pe Facebook: 'Este un laș'„O victorie de coşmar" pentru Angela Merkel, rezumă ziarul cel mai citit în Germania.

„Progresul spectaculos al populiştilor de dreapta constituie o cotitură istorică pentru viaţa politică germană", făcută din cultura consensului şi a dezbaterilor elegante şi care intră într-o eră mult mai dură şi mai conflictuală, relevă la rândul său cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).


„Consternarea domneşte în rândul conservatorilor şi principala responsabilă este desemnată", apreciază cotidianul de centru-stânga Suddeutsche Zeitung.

„Angela Merkel poate rămâne cancelar, ea şi-a atins 'obiectivul strategic'. Dar plăteşte un preţ ridicat: coaliţia guvernamentală a fost sancţionată grav. AfD intră în Bundestag cu un scor de peste de 10% . Şi va fi extrem de complicat să se formeze o alianţă guvernamentală solidă pentru următorii patru ani", punctează ediţia online a cotidianului Der Spiegel.

Întrucât social-democraţii exclud categoric să guverneze din nou împreună cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU), Angela Merkel nu are altă opţiune decât să negocieze formarea unei coaliţii cu Verzii şi cu liberalii din FDP, care îşi fac reintrarea în Bundestag după ce fuseseră eliminaţi din legislativ în 2013.

Dar viitorul unei astfel de configuraţii se anunţă nesigur. "Coaliţia în perspectivă între CDU, FDP şi Verzii nu va fi decât o alianţă epuizantă, ce nu este făcută să dureze" pe parcursul următorilor patru ani, prezice FAZ.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md