Astăzi 19 Noiembrie 2017, Duminică - Ultima actualizare la ora 12:12
Partidul Liberal
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 9 August 2017, ora 07:33

Presa rusă, pusă pe jar. NATO sapă tranșee în Moldova

Marime Font

Cooperarea Republicii Moldova cu NATO sau cu Statele Unite ale Americii este unul din subiectele preferate de jurnaliștii ruși care scriu despre țara noastră. Recent, versiunea rusească a Russia Today a scris despre construirea unor „obiective militare” la Bulboaca, iar informațiile au fost răspândite de presa rusă, sugerând că americanii se pregătesc de un conflict pe Nistru. Jurnaliștii ruși induc opiniei publice ideea că „iată, iată” Republica Moldova va adera la blocul miliar. În același context, Igor Dodon este prezentat ca un luptător pentru păstrarea neutralității.

Russia Today (RT) a lansat pe 7 august subiectul construcției de SUA a unor „obiective militare” pe poligonul de la Bulboaca, făcând aluzie la posibilitatea izbucnirii unui conflict. Astfel, autoarea Lidia Belcova a creat în 2017 o așa-numită noutate în baza informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Apărării de la Chișinău încă în anul 2012. Pe 30 august 2012 opinia publică a fost informată despre faptul că armata moldovenească va obține un grant de 1,6 milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii de antrenament. Ministerul Apărării a amintit despre aceasta într-un comunicat publicat tot ieri, în care dezmințea informațiile răspândite de RT și alte surse media.

Despre acest subiect Asociația Presei Independente a publicat articolul STOP FALS! Isteria unui presupus război pe Nistru în presa rusă: informaţii false care creează panică și manipulează opinia publică, în cadrul campaniei media „STOP FALS! împotriva informației false şi tendențioase”.Ce este Global Peace Operations Initiative

Suma de 1,6 milioane de dolari, menționată atât în comunicatul Ministerului Apărării, cât și în articolul de pe Russia Today, reprezintă bugetul pentru realizarea programului GPOI (Global Peace Operations Initiative – Inițiativa Globală a Operațiunilor de Pace). În special, banii sunt utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încât aceasta să permită instruirea militarilor Armatei Naţionale care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU – activități ce nu au legătură cu NATO și nu afectează neutralitatea statului. GPOI a fost lansat după summitul G8 din 2004. Atunci, liderii G8 din care face parte și Federația Rusă au adoptat un plan de operațiuni pentru a crește capacitatea forțelor de menținere a păcii.

Frica rușilor față de o școală și un hotel

Autoarea de la RT începe articolul cu faptul că Forțele Navale ale Statelor Unite caută antreprenori pentru a construi „obiective militare” în Republica Moldova. Apoi enumeră că în Bulboacă urmează să se construiască o școală, un hotel, clădiri de locuit și un centru comercial. Aceasta nu precizează care construcție din cele enumerate are statutul de „obiectiv militar”.

Reporterul RT anunță însă că l-ar fi contactat pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și că a obținut de la acesta următoarea reacție: „Chiar dacă au existat anumite planuri până la învestirea mea în funcție, atunci eu le voi bloca. Noi trebuie să ne menținem statutul de neutralitate”. După această afirmație nu este clar ce l-a întrebat jurnalista de la Russia Today pe Dodon și ce anume vrea să blocheze acesta.

Răspândirea „informațiilor” în presa rusă

După publicarea articolului pe RT, subiectul a fost reluat și de Ria.ru, canalul Pervîi pridnestrovschii sau Nezavisimaia gazeta, având titluri manipulatorii și false. Cei de la Ria.ru sugerează că astfel „Pentagonul și NATO sapă tranșee în Moldova”, iar postul de televiziune de la Tiraspol se întreabă dacă „SUA a transmis cererea pentru un conflict în Transnistria”. Totodată, cei de la Nezavisimaia Gazeta titrează că „Forțele Navale ale SUA i-au luat în vizor pe pacificatorii ruși din Transnistria”.

Contextul ales de publicațiile de limbă rusă nu este unul întâmplător: Pe 5 august s-au încheiat exercițiile militare comune, desfășurate la Bulboaca, la care au participat 80 de soldați americani din Carolina de Nord. Exercițiile au purtat denumirea Dragon Pioneer 2017 și nu sunt o noutate – astfel de evenimente comune între militarii moldoveni și cei americani se desfășoară de mai mulți ani. 

Continuarea o găsiți pe Moldnova.eu

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

 


 

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Din lac în puț

Atunci când se ivește prilejul să călătoresc, fie şi pentru câteva zile, prefer să mă rup de tot ce se întâmplă în R. Moldova. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md