Actualitate

Presa şi ONG-urile locale, premiate pentru promovarea luptei împotriva corupţiei

Potrivit lui Serghei Neicovcen, în societatea noastră se vorbeşte despre corupţie de foarte mult timp. Nu trebuie să ne speriem de ceea ce se întâmplă în ţară. Trebuie să ne unim efortul şi să luptăm împreună împotriva acestui fenomen.

Ekaterina Yakovleva, manager de proiecte la Delegaţia UE în Moldova, a spus că e bine ştiut că fenomenul corupţiei sistemice afectează fiecare sferă de activitate din Republica Moldova. Corupţia subminează dezvoltarea economică a ţării şi împiedică reducerea nivelului sărăciei. Lupta împotriva corupţiei rămâne subiectul principal pe agenda de lucru a UE – Republica Moldova. „Lucrăm împreună cu autorităţile la reforma anticorupţie, dar şi societatea civilă are un rol important”, a spus Ekaterina Yakovleva.

Valeriu Ciorbă, coordonatorul portalului informativ www.colonita.eu, premiat cu diplomă de gradul întâi, a declarat că portalul a fost conceput cu ideea de a informa locuitorii despre deciziile autorităţilor locale. Majoritatea şedinţelor consiliului local sunt transmise în regim online, iar deciziile sunt scanate şi publicate pe pagină. Valeriu Ciorba şi-a exprimat dezamăgirea că acest lucru nu este făcut de autorităţile locale, care trebuie să asigure transparenţa actului decizional.

Cu diplomă de gradul doi s-a ales ziarul regional „Cuvântul” din Rezina. Directorul publicaţiei, Tudor Iaşcenco, a spus că pe parcursul anului curent redacţia a desfăşurat mai multe campanii informative, cum ar fi: „Cere socoteală pentru banii publici”, „Interese şi averi la vedere”, „Banii publici sunt banii mei”, care s-au bucurat de impact deosebit în societate. „Cu autorităţile suntem în relaţii proaste, pentru că investigaţiile şi materialele critice nu plac. Dar în cadrul acestor investigaţii am luat sub control investiţiile capitale prevăzute pentru acest an şi le-am urmărit. Ca urmare, am constatat că circa 80% din proiectele primăriilor au fost realizate, lumea este informată”, a spus Tudor Iaşcenco.

Premiant cu diplomă de gradul trei este Clinica juridică universitară din municipiul Bălţi. Reprezentantul instituţiei, Olesea Tabarcean, a declarat că lupta împotriva corupţiei a început în 2006, când Clinica a devenit parte componentă a Alianţei anticorupţie şi a început să acţioneze direcţionat pe anumite domenii. Pe parcursul acestei perioade a iniţiat mai multe proiecte la nivel local. A oferit asistenţă juridică victimelor corupţiei – pentru circa 1500 de persoane. A promovat formarea juriştilor cu verticalitate în domeniul anticorupţie, prin instituirea unui modul opţional la Universitatea Pedagogică de Stat „A. Russo” din Bălţi.

Iniţiativa Centrului „Contact” este parte a proiectului „Transparenţa şi responsabilitatea autorităţilor publice în activităţi comune ale mass-media şi ONG-urilor locale şi regionale”, realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *