Politică

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu omologii săi din Ucraina şi Georgia

În cadrul întrevederii cu premierul ucrainean, Volodymir Groysman, au fost abordate subiecte ce ţin de recunoaşterea reciprocă a drepturilor de proprietate, definitivarea procesului de demarcare a frontierei de stat și stabilirea condiţiilor de exploatare a Complexului Hidroenergetic Nistrean. Premierul Pavel Filip a evidenţiat importanţa cooperării între părţi în vederea asigurării protecţiei ecosistemului râului Nistru. În acest sens, urmează să fie semnată o adresare comună către Comisia Europeană pentru solicitarea asistenţei în vederea identificării soluţiilor reciproc avantajoase privind exploatarea râului Nistru.

De asemenea, prim-miniştrii au discutat despre coordonarea acţiunilor necesare pentru inițierea controlului în comun la posturile vamale, inclusiv la punctele de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk și Palanca-Maiaki-Udobnoe, precum şi despre deschiderea podului dintre localităţile Unguri şi Broniţa, pentru circulaţia automobilelor.

La întrevederea cu omologul său georgian, Giorgi Kvirikashvili, Pavel Filip a salutat finalizarea procesului de liberalizare a regimului de vize cu UE pentru cetăţenii Georgiei, subliniind că aceasta reprezintă un pas spre realizarea parcursului european al ţării. Totodată, prim-ministrul moldovean a remarcat buna colaborare dintre Republica Moldova şi Georgia pe segmentul integrării europene şi importanţa realizării schimbului de experiență, în special pe calea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, precum şi în contextul implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.

De asemenea, premierii au menţionat importanţa dezvoltării dialogului politic, orientat inclusiv spre intensificarea relaţiilor comerciale, accentuând în acest sens pregătirea ședinţei Comisiei interguvernamentale moldo-georgiene privind cooperarea comercial-economică, care va avea loc în perioada 27-28 aprilie 2017, la Tbilisi.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *