IT&C

Prima misiunea ruso-europeană a fost lansată spre planeta Marte

Racheta Proton, care transportă o sondă aptă să detecteze urme de gaze, numită TGO (Trace Gaz Orbiter), și un modul botezat Schiparelli, a decolat la 09h31 GMT din stepa Kazahstanului.

După o călătorie de aproximativ șapte luni prin spațiul cosmic, modulul va fi expulzat și va intra în atmosfera planetei Marte cu o viteză de 21.000 de kilometri pe oră. Va frâna, inclusiv cu ajutorul unei parașute, scopul său fiind de a ajunge intact pe solul marțian. Schiaparelli va funcționa acolo câteva zile, cu ajutorul bateriilor din dotare, timp în care va transmite o serie de date.

Satelitul TGO își va începe misiunea științifică în 2017, se va fixa pe o orbită circulară în jurul lui Marte, la o altitudine de circa 400 de kilometri, și va avea o viață utilă de cinci ani. El va fi folosit de experți pentru a cunoaște mai bine concentrația de metan și de alte gaze din atmosfera marțiană, care ar putea da informații despre eventuale procese geologice sau biologice.

Acest program spațial este derulat de ESA în colaborare cu agenția spațială rusă, Roscosmos, care furnizează, printre altele, rachetele Proton utilizate la lansare în cele două etape ale misiunii: în 2016 și în 2018.

A doua fază a ‘ExoMars” este prevăzută pentru 2018 și va include plasarea a două elemente pe suprafața Planetei Roșii, un rover al ESA și o platformă științifică fixă de la Roscosmos. Omul de știință Jorge Vago de la ESA a declarat că roverul este dotat cu o sondă capabilă să foreze solul planetei până la 2 m adâncime. Deocamdată, roverii aflați pe planeta roșii sunt capabili să foreze doar la o adâncime de 5 cm. 

La ambele misiuni va contribui cu echipament și Agenția spațială americană (NASA).

Acest proiect, la care ESA contribuie cu 1,3 miliarde de euro, este extrem de important în vederea realizării unor viitoare misiuni pe Marte, inclusiv cu echipaj uman.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *