Ultima oră

Primul ministru polonez cere o uniune energetică europeană pentru a pune capăt dependenţei de gazul rusesc

Rusia, care furnizează aproximativ o treime din petrolul şi gazul UE, a trimis unde de şoc în rândul comunităţii internaţionale odată cu intervenţia ei militară şi anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în luna martie, aminteşte Reuters.

Acţiunea a determinat Statele Unite şi aliaţii lor europeni să înceapă să impună sancţiuni contra cercului interior al preşedintelui Vladimir Putin şi să ameninţe cu penalizarea sectoarelor cheie ale economiei ruse dacă Moscova escaladează tensiunile cu Kievul.

Un acord internaţional pentru a evita un conflict mai larg în Ucraina se clătina luni, cu separatiştii înarmaţi pro-Moscova care nu arătau niciun semn de predare a clădirilor guvernamentale pe care le-au
ocupat în partea de est a ţării.

‘Indiferent de evoluţiile din Ucraina, o lecţie este clară: dependenţa excesivă de energia rusească face Europa slabă’, a subliniat Tusk în articol.

El menţionează că UE a votat o uniune bancară, cu o supraveghere unică şi un singur mecanism de soluţionare şi fonduri pentru a închide instituţiile falimentare.

UE de asemenea cumpără deja în comun uraniu pentru centralele ei nucleare. Abordarea gazului rusesc ar trebui să fie aceeaşi, a spus el.

‘Prin urmare, propun o uniune energetică. Aceasta va readuce Comunitatea Europeană la rădăcinile sale’, a afirmat el.

O astfel de uniune trebuie să se bazeze pe o serie de elemente, a adăugat el, primul ar fi crearea unui organism unic european ce ar cumpăra gaz pentru întregul bloc de 28 de naţiuni.

Altul ar fi dacă una sau mai multe ţări ale UE sunt ameninţate cu tăierea aprovizionării cu gaze, ceilalţi le-ar ajuta prin ‘mecanisme de solidaritate’.

‘Astăzi, cel puţin 10 state membre ale UE depind de un singur furnizor – Gazprom /monopolul rus de gaz controlat de stat/ – pentru mai mult de jumătate din consumul lor. Unele sunt dependente în totalitate de gazele gigantului rus controlat de stat’, a notat Tusk.

Al patrulea element ar fi utilizarea deplină a combustibililor fosili existenţi ai UE, inclusiv cărbune şi gaze de şist.

‘În statele UE de Est, printre care Polonia, cărbunele este sinonim cu securitatea energetică. Nicio naţiune nu ar trebui să fie obligată să extragă minerale, dar niciuna nu ar trebui împiedicată să facă acest lucru – atât timp cât aceasta se face într-un mod durabil’, a remarcat Tusk.

Următorul element al uniunii energetice ar fi semnarea de acorduri pentru a cumpăra gaz de la exportatori din afara Europei – cum ar fi Statele Unite sau Australia. El ar putea fi transportat în Europa pe
mare în formă lichefiată, a spus Tusk.

În fine, UE ar trebui să consolideze existenta Comunitate Energetică Europeană şi a opt dintre vecinii ei din Sud-Est, creată în 2005 pentru a extinde piaţa europeană de gaze spre Est.

‘Într-adevăr, aceasta va cere guvernelor europene să adopte o poziţie unitară. Dar astfel de fapte de coordonare au fost realizate înainte’, a mai notat Tusk.

Liderii europeni au convenit deja în martie să-şi accelereze căutarea de aprovizionare mai sigură cu energie ca răspuns la anexarea Crimeii de către Moscova şi au cerut executivului Comisiei Europene să elaboreze propuneri detaliate până în iunie cu privire la modul de a face acest lucru.

UE a făcut progrese în îmbunătăţirea securităţii sale energetice după crizele de gaz din 2006 şi 2009, când scandaluri legate de facturi neplătite între Kiev şi Moscova au condus la întreruperea exporturilor de gaze spre Europa de Vest. Dar până în prezent, dependenţa UE de importurile de petrol şi gaze, mai ales din Rusia, a fost în creştere şi nu în scădere, notează Reuters.

Statisticile Eurostat asupra dependenţei de energie arată că măsura în care UE se bazează pe importuri a crescut până la 65,8% în 2012 de la 63,4% în 2009.

Cota de gaz rusesc a crescut la aproximativ 30% de la 22% în 2010, în timp ce importurile de petrol rus au reprezentat aproximativ 35% din consumul UE.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *