Astăzi 20 Ianuarie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 13:57
Abonamente

Actualitate 14 Ianuarie 2018, ora 12:13

Primul oraș din lume care ar putea rămâne fără apă chiar din martie

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cape Town, capitala legislativă a Africii de Sud, faimoasă destinație turistică de coastă și un paradis natural, ar putea fi primul oraș din lume cu rezervele de apă potabilă ajunse la zero până în luna martie a acestui an.

Cele mai recente previziuni anunță o criză de apă în orașul african de la poalele Muntelui Masă, care se confruntă cu o penurie a acestei resurse naturale vitale de trei ani încoace, pe fondul precipitațiilor scăzute, al exploziei consumului, al turismului copleșitor și a populației tot mai numeroase, relatează BBC.

Rezervele de apă s-ar putea termina la începutul lunii martie. Acest lucru a dus la o stare de alertă în rândul autorităților locale, care încearcă să contracareze pericolul cu instalații de desalinizare a apei de mare pentru a o transforma în apă potabilă.Între timp, 4 milioane de locuitori din Cape Town sunt îndemnați să facă o economie drastică la apă. Spălătoriile auto și proprietarii de piscine au primit ordin să nu risipească nici măcar o picătură de apă, iar echipa de cricket a orașului nu are voie să facă un duș mai lung de 2 minute pe zi.

„Nu vorbim de o criză iminentă, ci suntem îngropați adânc, foarte adânc într-o criză declanșată”, a declarat pentru The New York Times un profesor de management ecologic al Universității Statelor Libere din Afria de Sud, Anthony Turton.

Sistemul de apă din Cape Town nu este construit pentru a rezista unei secete prelungite pe durata a mulți ani, deoarece, la nivel de predictibilitate, asemenea tipuri de secetă „pot fi atât de rare, încât se pot manifesta o singură dată la scara unui mileniu”, a explicat un alt cadru universitar din orașul african.

În aeroportul internațional din Cape Town pot fi văzute peste tot mesajele autorităților cu îndemnuri precum „NU IROSIȚI NICIUN STROP!”, scrie The New York Times.

„Suntem cu toții băgați în problema asta și trebuie să economisim apa cât timp mai avem apă la dispoziție”, a afirmat Zara Nicholson, purtătoarea de cuvânt a primăriei din Cape Town.

La nivel global, circa 850 de milioane de oameni nu au acces la surse de apă potabilă, potrivit informațiilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Sursa: Realitatea.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md