Actualitate

Principalele ameninţări şi factorii de risc la adresa securităţii naţionale

Reuniunea a fost organizată de către Consiliul Regional de Cooperare (RCC) în domeniul combaterii terorismului, în comun cu autoritățile Slovene, care actualmente dețin Președinția în exercițiu a țărilor membre ale Consiliului, și Iniţiativa de Combatere a Terorismului din Vestul Balcanilor (WBCTi).

Scopul conferinţei a fost consolidarea eforturilor în vederea întreprinderii măsurilor comune de prevenire şi combatere a activităţilor teroriste şi extremiste care pot genera acţiuni teroriste în statele membre ale Procesului de Cooperare din Sud – Estul Europei (SEECP). În acest sens, organizatorii evenimentului au oferit oportunitatea participanţilor să pună în discuţie subiecte concrete privind ameninţările pe palier terorist la adresa securității statelor membre. La fel, în cadrul şedinţei în plen şi al celor trei grupurilor de lucru, reprezentanţii serviciilor de intelligence au făcut schimb de bune practici în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului.

Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate au relevat care sunt ameninţările şi factorii de risc la adresa securităţii naţionale. În special, au fost menţionate utilizarea teritoriului Republicii Moldova în calitate de ţară de tranzit de către militanţi la plecarea sau revenirea din teatrele de operaţiuni din ţările Orientului Mijlociu, convertirea şi radicalizarea cetăţenilor moldoveni în curentele islamist-jihadiste, precum şi implicarea conaţionalilor în acţiuni de mercenariat, în Ucraina de Est, de partea formaţiunilor separatiste din Doneţk şi Luhansk.

Conducătorul Grupului Punctelor Naţionale Focale de Prevenire a Extremismului Violent (NFP P/CVE Group) a conchis că, deşi nu este specific pentru ţările Uniunii Europene, în perspectivă, radicalizarea mercenarilor şi trimiterea acestora să lupte în teatrele de operaţiuni din Siria şi Irak sau antrenarea lor în săvârşirea atacurilor teroriste în ţările UE ar putea deveni o problemă pentru spaţiul comunitar.
De asemenea, în cadrul Conferinţei au fost examinate modalităţile privind eficientizarea mecanismului schimbului de informaţii operative dintre partenerii Platformei pentru Combaterea Terorismului în Europa de Sud- Est şi minimizarea şi depășirea impedimentelor pentru a anticipa riscurile şi provocările terorismului în regiune.

Un subiect aparte de pe agenda de lucru l-a prezentat rolul şi antrenarea societăţii civile în procesele de deradicalizare a luptătorilor jihadiști reveniţi acasă de pe câmpurile de luptă din Siria şi Irak, precum şi implicarea trusturilor media din ţările membre ale Consiliul Regional de Cooperare în procesele de prevenire şi combatere a terorismului şi extremismului violent, prin difuzarea informaţiilor despre ameninţările şi prejudiciile aduse statelor de către acest fenomen.

În finalul şedinţei de lucru a fost propus spre aprobare proiectul Planului de Acţiuni a ţărilor WBCTi pentru anii 2018 – 2020, care urmează a fi avizat şi adoptat de către toate statele membre. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *