Actualitate

Principalul exportator de energie electrică din Ucraina la un pas de faliment

DTEK se confruntă cu probleme şi la livrările interne, în special pentru că nu poate procura cărbunele necesar pentru producerea energiei electrice.

DTEK, fără cărbune

Principala sursă energetică pentru DTEK este cărbunele, dobândit în regiunea de est a Ucrainei, în prezent controlată de separatiştii pro-ruşi. Din cauza lipsei materiei prime, DTEK a sistat sau a redus livrările de energie. Jumătate din cele 14 centrale electrotermice ale Ucrainei funcţionează pe bază de antracită, 99% din care este extras din regiunea controlată de separatişti. În 2014 DTEK nu a reuşit să asigure cu cărbune centralele pe care le deţine. O cale de alternativă este importul de cărbune din Federaţia Rusă, dar compania nu a reuşit să încheie un contract în acest sens. În această situaţie, centralele DTEK au închis robinetele în sezonul de încălzire 2014-2015, ”din motive tehnice”, de 1,5 ori mai des decât în anii precedenţi, potrivit Ukrenergo.

Mai mult, în toamna anului trecut DTEK anunţa că nu mai are bani pentru procurarea cărbunelui. Mai multe mine care aparţin aceste companii şi-au stopat activitatea, iar compania a redus volumul de producere a energiei.

DTEK, nu-şi onorează nici angajamentele externe

DTEK a fost principalul exportator de energie electrică din Ucraina începând cu 2011, dar îşi pierde poziţiile. Încă din luna august 2014 aceasta a început să reducă livrările peste hotare. De la 1 octombrie, livrările în Republica Moldova au fost reduse în jumătate. De asemenea, a fost limitat şi exportul în Belarus. La sfârşitul anului, DTEK în general a sistat livrarea de energie în Republica Moldova. Potrivit datelor Ministerului Energiei al Ucrainei, în 2014 exportul de energie din Ucraina în Republica Moldova a scăzut de aproape două ori.

Având în vedere această situaţie, Minskul a decis să renunţe la serviciile DTEK în 2015. De asemenea, Republica Moldova nu a mai încheiat un contract cu DTEK

La un pas de faliment

Holdingul energetic DTEK deţinut de Rinat Ahmetov îşi pierde poziţiile nu doar în calitate de exportator dar şi în general în sectorul energo-termic. La începutul acestui an, autorităţile din Crimeea, peninsula anexată de Rusia, au decis naţionalizarea ”DTEK Krîmănergo”, filială a DTEK.

Această situaţie a afectat catastrofal situaţia financiară a companiei precum şi ratingul internaţional al companiei. În luna martie curent, agenţia internaţională de rating Moody’s Investors Service a scăzut ratingul corporativ al DTEK de la nivelul Caa3" la "Са". În acelaşi timp, riscul de faliment al companiei a crescut de la nivelul "Caa3-PD" la "Ca-PD". Prognozele Moody’s sunt negative. Compania consideră posibil falimentul DTEK, din cauza lipsei de lichidităţi. Anterior şi agenţia internaţională de rating Fitch Ratings a majorat riscul de insolvabilitate a DTEK de la nivelul ”CCC” la ”C”, menţionând că acest lucru arată la riscut de faliment din cauza lichidităţii scăzute a companiei.

Afacerile cu DTEK, un risc

Viitorul DTEK pare destul de sumbru reieşind din situaţia descrisă mai sus. Este uşor de imaginat ce se va întâmpla în continuare cu aceasta, având în vedere şi criza regională, riscul ca şi alte active ale sale să fie preluate de autorităţile nelegitime din estul Ucrainei, dar şi situaţia internă de la Kiev unde există mai mulţi politicieni cărora le-ar conveni distrugerea DTEK. DTEK trăieşte în prezent momente grele ceea ce pune la îndoială capacitatea sa ca furnizor de resurse energetice şi energie electrică.

Sursa: http://blogs.news-ua.com/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *