Actualitate

Principalul opozant al lui Putin, luat pe sus

„O percheziţie este în curs la sediul nostru de campanie din Sankt Petersburg", a anunţat Navalnîi pe Twitter, difuzând imagini video în direct în care se poate vedea cum militanţi discută aprins cu poliţişti.

Recent, lui Navalnii i-a fost interzis să candideze la alegerile prezidențiale din Rusia din 2018, unde ar fi avut șansa să-l ”deranjeze” pe Vladimir Putin, în special în zonele metropolitane și cele mai progresiste din capitală și din Sankt Petersburg, unde cauza să este susținută puternic de mediul universitar și de clasă de mijloc moderată care privește spre Occident.

O ipoteză lansată de o lungă serie de anchete realizate de cotidianul La Stampa și publicate din octombrie 2016 și până în prezent este confirmată astăzi de una dintre cele mai autoritare voci ale disidenților ruși, bloggerul Alexei Navalnii, adversar al Kremlinului, care a fost deja închis și persecutat de regimul aflat la putere, potrivit Rador care citează La Stampa.

Este vorba de ”legăturile iritante" între Putin și partidul M5S. Este interesant să se asculte în întregime mărturia directă a lui Navalnii (evident, înainte că propagandă M5S s-o catalogheze, așa cum face mereu, că pe o știre falsă) către ANSĂ:

„Legăturile dintre regimul lui Putin și establishment-ul italian sunt destul de iritante și iraționale. Cele cu partidele de extremă dreaptă sunt de neînțeles, cum ar fi cazul Ligii Nordului, care-l iubește mult pe Putin și Putin îi iubește mult pe ei. Numai că ideologiile lor sunt opuse".

Dar poate că cea mai grea lovitură sosește chiar din partea relațiile dintre Moscova și M5S: "Îmi pare foarte rău -spune Navalnii în dezvăluirile sale – că Mișcarea de 5 Stele are o poziție favorabilă față de Putin, deoarece, potrivit conceptelor lor, ar trebui să-l urască".

Apoi continuă: "Între Italia și Rusia există o relație solidă, iar rușii îi consideră pe italieni un popor special. Eu unul aș dori să văd din partea Italiei o poziție mai activă în ceea ce privește sancțiunile individuale, deoarece țara voastră este o destinație de prima ordine a banilor murdări ai oligarhilor, care fură aici și apoi vin să se distreze în stațiunile dumneavoastră: Mi-aș dori că Italia să fi fost mult mai prietenă cu poporul rus și mai puțin cu oligarhii lui Putin".

Navalnii îl menționează deschis pe Silvio Berlusconi (a cărui legătură strânsă de prietenie cu Putin este arhicunoscută) și spune: "Nu reușesc să-mi imaginez motivul pentru care toate aceste partide colaborează cu el (Putin) deoarece sunt complet opuse. În cazul lui Berlusconi este destul de ușor de înțeles: ei doi au un stil politic similar și cred că totul se cumpără și se vinde cu bani". "Timp de șase ani nu am putut părăsi Rusia pentru că nu mi-a fost eliberat pașaportul pentru călătorii în străinătate", explică rusul.

„Mi l-au dat doar atunci când a trebuit să merg la Barcelona pentru a mă operă la un ochi (după ce mi-a fost aruncată în față o substanță acidă, în circumstanțe dubioase asupra cărora încă se anchetează în Rusia, dar se suspectează că ar fi mână ‘actorilor’ susținători neoficialiai regimului, ed.) , potrivit La Stampa, citat de Rador.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *