CSI / Rusia

Problemele economice ale Rusiei, clatină Uniunea Eurasiatică

Şi în Belarus, co-fondator al Uniunii Eurasiatice, deficitul comercial cu Rusia a crescut cu un sfert anul trecut, scrie Bloomberg.

Reprezentarea lui Putin despre blocul economic şi politic post sovietic a fost erodată deja de războiul din Ucraina. Scăderea preţurilor la petrol şi prăbuşirea rublei au consolidat şi mai mult diferenţele dintre Rusia, Kazahstan, Belarus şi alţi membri ai asociaţiei.

„Din cauza creării spaţiului economic unic, Kazahstan şi Rusia, şi în special producătorii metalurgisti, au intrat într-un război comercial”, – a declarat Vladimir Kim, acţionarul majoritar al KAZ Minerals.

Pentru anul trecut, moneda rusă a pierdut 49% din valoarea să, şi trage alte valute ale Uniunii Eurasiatice. Rublă belarusă a scăzut cu o treime, iar monedele din Armenia şi Kârgâzstan – cu 15%, respectiv 16%.

Producătorii din Kazahstan, care nu pot concura cu produsele mai ieftine din Rusia, se bucură de devalorizarea monedei tenge.

Țărilor participante la blocul economic al lui Putin nu le place nici rolul dominant al Rusiei. „Acuzaţiile legate de comerţ sunt agravate de tensiunile din bloc. Embargoul rusesc asupra importurilor de produse europene, introdus după impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina, are un impact negativ asupra tranzitului de mărfuri din Kazahstan şi Belarus”, – se mai spune în articol.

Tensiunile din cadrul Uniunii sunt în creştere, deşi în luna martie, preşedinţii din Belarus, Rusia şi Kazahstan au anunţat că se vor sprijini reciproc din cauza sancţiunilor occidentale şi căderii preţurilor la energie.

Anterior, Minskul deja a anunţat că Belarus ar putea să se retragă din Uniune Eurasiatică în cazul încălcării acordurilor. De asemenea, preşedintele belarus a dat asigurări că partenerii CEEA înţeleg: Belarus are un sistem mai eficient de management economic.

Pe 1 ianuarie 2015 a luat fiinţă oficial Uniunea Eurasiatică, care include mai multe ţări post-sovietice. Dar, potrivit ziarului german Die Zeit, preşedintele Belarus Aleksandr Lukaşenko şi omologul kazah Nursultan Nazarbaev nu vor să fie vasalii lui Vladimir Putin.

Nici Kazahstan şi nici Belarus nu sprijină sancţiunile Rusiei impuse Occidentului că răspuns la restricţiile economice din cauza agresiunii împotriva Ucrainei. În plus, liderul din Belarus s-a opus anexării Crimeei şi chiar a sugerat că Rusia „ar trebui să cedeze cea mai mare parte a teritoriului sau Mongoliei.”

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *