Actualitate

Procurorii cer 15 de ani de închisoare pentru Ilan Şor

Potrivit Serviciului de presă a Procuraturii Generale (PG), „Ilan Şor este învinuit că, în perioada 4-25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste cinci miliarde de lei de la BEM pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore, sumă confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală”.

Astfel, dobîndirea banilor de la BEM s-ar fi realizat prin oferirea creditelor mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. „Conform rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al Băncii de Economii să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora. Fiind audiaţi de procurori, membrii Consiliului au recunoscut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi dat asigurări că debitorii sînt agenţi economici serioşi, iar afacerea este profitabilă pentru bancă datorită dobînzilor mari pe care le vor primi după rambursarea creditelor”, se menţionează într-un comunicat al PG.

Procurorii au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a urmărit deghizarea provenienţei ilicite a banilor, adică ascunderea faptului că mijloacele financiare au fost sustrase din BEM. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii offshore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.

În depoziţiile sale, inculpatul a refuzat să recunoască implicarea în schema frauduloasă, menţionînd că „aceasta a fost pusă la cale de fostul premier Vlad Filat, care i l-a prezentat pe omul de afaceri Veaceslav Platon, cu rugămintea de a-l ajuta ca prin aceste credite, dovedite ulterior frauduloase, să-şi rezolve problemele legate de stingerea unor datorii faţă de alte bănci din R. Moldova”, a specificat aceeaşi sursă.

Procurorii consideră însă că inculpatul trebuie să răspundă penal în acest caz pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, infracţiuni care prevăd o pedeapsă de pînă la 15 ani închisoare. Cauza va fi examinată de către Judecătoria Buiucani.

Peste 20 de dosare penale, ce vizează devalizarea BEM, Băncii Sociale şi Unibank, prin acordarea creditelor neperformante, au fost deja transmise în instanţa de judecată. Pe banca acuzaţilor au ajuns Grigore Gacichevici şi foştii membri ai Consiliului de administrare al BEM, dar şi alte persoane care au comis spălări de bani, trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Moldpres
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *