Cultură

Profesorul, lingvistul şi publicistul Ion Melniciuc s-a stins din viaţă

Solicitată de agenţie, soţia regretatului om de cultură Cecilia Melniciuc a precizat că acesta a decedat la spitalul Institutului Oncologic din Chişinău, informează MOLDPRES.

Scriitorul Victor Prohin a declarat pentru MOLDPRES că dispariţia subită a lui Ion Melniciuc este o mare pierdere pentru noi. „Am fost colegi de facultate. La anul patru am locuit într-o cameră la cămin. Încă de pe atunci, Ion Melniciuc a demonstrat o vocaţie pentru studiul limbii. Ca şi pentru profesorul Anatol Ciobanu, limba română a fost pentru el o icoană”, a subliniat Victor Prohin.

Profesorul universitar Gheorghe Colţun a afirmat că „s-a mai stins un astru pe cerul limbii române. Un mare îndrăgostit și apărător al limbii neamului nostru a trecut în neființă cu sufletul trist de cele pătimite pe pămînt. De datoria noastră e să-i continuăm opera divină întru apărarea românismului și a limbii noastre cea română”.

Ion Melniciuc s-a născut la 24 martie 1941 în satul Coteala, raionul Briceni. După absolvirea Şcolii medii din satul Larga (1958), a studiat la facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova (1960-1965). Din 1965 a fost angajat la Catedra de limbă română, lingvistică generală şi romanică pe post de lector, apoi de lector superior, conferenţiar universitar.

În 1975 a luat doctoratul cu tema „Mijloace lexico-gramaticale de exprimare a superlativului în limba română”. A publicat circa 200 de lucrări, între care o serie de cărţi (monografii, manuale, materiale didactice, dicţionare). A fost unul dintre militanţii activi ai mişcării de eliberare şi renaştere naţională. A semnat în diverse culegeri şi în periodicele „Limba Română”, „Literatura şi Arta”, „Făclia”, „Ţara”, portrete literare, numeroase articole de cultivare a limbii şi în apărarea fiinţei noastre naţionale.

În 1996 a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” şi în 2010 – cu Ordinul Republicii.

Vineri, 18 august, începînd cu ora 17.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al regretatului profesor va fi depus la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla”. Ion Melniciuc va fi înmormîntat sîmbătă dimineaţă, la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chişinău.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *