Actualitate

Prognoza meteo: Un ciclon periculos loveşte România. În ce regiuni se face din ce în ce mai frig, când apare lapoviţa

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), miercuri un ciclon mediteranean va lovi ţara noastra aducând instabilitate atmosferică. De joi, o masă de aer rece va pătrunde în ţara noatră, determinând, în unele zone, minime de doar 6 grade Celsius. De asemenea, în zonele de munte sunt aşteptate lapoviţele.

Marţi, în partea de nord şi nord-estul a ţării, precum şi în zonele montane şi submontane, vor fi averse şi descărcări electrice, Temperaturile maxime se vor încadra între 19-20 de grade în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei şi 32 de grade în sudul Munteniei. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), începând de seara, înnorările se vor accentua temporar în vest şi în sud, dar şi la munte unde va ploua local. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Vântul va avea intensificãri locale, cu viteze mai mari în zona montană. Minimele termice vor fi cuprinse între 8 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 20 de grade pe litoral.

Averse şi descărcări electrice

De miercuri, instabilitatea se accentuează, în special după-amiaza vor fi manifestări de vreme rea. În majoritatea  regiunilor sunt aşteptate averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă vor fi local mai însemnate, cu probabilitate mai mare în jumătatea estică a ţării. Temperaturile maxime, în scădere faţă de ziua precedentă în vestul şi nord-vestul teritoriului, se vor încadra între 19 grade în Dealurile de Vest şi 30 de grade în Bărăgan şi Podişul Dobrogei. Minimele se vor situa între 9 şi 19 grade.

Răcirea accentuată se va simţi de joi în cea mai mare parte a ţării. În vest, în centru şi în nord cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii extinse. În zona montanã, la peste 1.800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte. Maximele vor fi mai scăzute decât cele obişnuite în în această perioadă,  14 şi 22 de grade, iar cele minime se vor situa între 6 şi 15 grade.

Chiar dacă la această oră nu mai sunt în vigoare avertizări meteorologice de vijelii sau intensificări ale vântului, pompierii reamintesc populaţiei ca pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuinţe sau alte spaţii închise care le pot asigura protecţia. De asemenea, se recomandă parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *