Afaceri

Programului de granturi pentru producătorii agricoli: rezultate şi noi oportunităţi

Un grant în valoare de 4,9 milioane de lei va fi oferit grupului de producători de struguri de masă, piersici şi prune „Basan Agro” (Cimişlia), de 4,8 milioane de lei va beneficia grupul de producători de struguri de masă „Strugurele Auriu” (Ştefan Vodă), 3,8 milioane de lei vor fi acordate grupului de producători de struguri de masă şi căpşuni „Aurovita” (Ialoveni), 3,3 milioane de lei vor fi oferite grupului de producători de fructe „Sipecofruct” (Călăraşi), iar 895,7 milioane de lei – grupului de producători de alune şi migdale „Nocciole” (Căuşeni). Potrivit conceptului de program, granturile au fost alocate în avans, înainte de a începe implementarea proiectelor lor de afaceri. În schimb, ei au prezentat preventiv garanţii care confirmau disponibilitatea fondurilor pentru co-finanţarea acestor proiecte.

Valoarea maximă a grantului în cadrul „МАС-Р” este de 50 la sută din suma totală a investiţiilor (dar nu mai mult de 350 mii de dolari) pentru procurarea materialelor şi echipamentelor, pentru crearea camerelor de uscare și de refrigerare, a liniilor de sortare, calibrare, spălare şi ambalare a fructelor şi legumelor, dar şi maşinilor şi utilajelor agricole. În total, primii cinci beneficiari МАС-Р vor investi în infrastructura post-recoltare a organizaţiilor lor 27,4 milioane de lei din fondurile proprii. Respectiv, valoarea totală a investiţiilor în aceste proiecte de afaceri constituie circa 45 milioane de lei.

„Posibilitatea de a obţine prin intermediul МАС-Р un grant pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare a devenit pentru noi un stimulent puternic de a ne asocia”, a declarat Constantin Munteanu, preşedintele Cooperativei „Nocciole”. „Noi, cei cinci producători agricoli din raionul Căuşeni, ne cunoaştem de mai mult timp, şi la necesitate ne ajutam unii pe alţii, când cu un sfat, când cu tehnica pentru efectuarea unor lucrări. Însă niciodată nu ne-a venit ideea de a produce, şi mai ales de a vinde în comun producţia crescută, or în decursul ultimelor două decenii am devenit individualişti şi conservatori obişnuindu-ne să mizăm numai pe forţele proprii. Am decis să ne cooperăm doar atunci când am aflat despre existenţa unui program special de granturi pentru grupurile de agricultori graţie căruia businessul agricol ar putea avansa la un nivel nou.

La moment, cooperativa noastră de afaceri prelucrează 7 hectare de migdale şi 63 de hectare de alune, mai puţin de o treime din aceste plantaţii intră pe rod în acest an, iar restul în următorii trei-patru ani. Am semnat primul contract de realizare a producţiei cu Compania „Bucuria”, întreprinderea de produse de cofetărie şi patiserie. În plus, am avut nişte contacte foarte utile cu întreprinderi din Ucraina, România şi Italia, specializate în producerea şi achiziţionarea culturilor nucifere, potenţialii parteneri ne-au oferit informaţii detaliate referitoare la cerinţele existente vizavi de parametrii de calitate a produselor, dar şi despre preţuri. Noi am urmat nişte instruiri cu privire la certificarea producţiei agroalimentare conform standardelor internaţionale de calitate şi securitate, iar în viitorul apropiat intenţionăm să lansăm acest proces în cadrul cooperativei noastre. Datorită grantului МАС-Р ne propunem să completăm parcul tehnic cu o combină de recoltat (ridicatul de pe sol) nucile coapte căzute, aceasta va fi, de altfel, prima maşină agricolă de acest gen în Moldova, şi o cositoare specială – concasor pentru pregătirea spaţiilor dintre rânduri a livezilor de nuci pentru recoltare mecanizată. De asemenea, vom pune în aplicare echipamente pentru curăţarea produselor de poluarea fizică şi de coaja tare, pentru calibrare, ambalare. Bugetul total al proiectului nostru investițional este de 1,8 milioane de lei, dintre care componenta de grant va constitui doar 64,3 mii dolari – cu mult mai puţin de limita maximă ($ 350 mii) pentru un grup de fermieri. De aceea am solicitat conducerii МАС-Р să ne permită de a participa repetat la Programul de granturi în cauză cu un alt proiect de investiții, și astfel să susțină cooperativa noastră în intenția de a investi suplimentar în sporirea capacităţii infrastructurii de producţie pe măsură ce plantaţiile noastre de nuc vor intra pe rod. Am fost asiguraţi că propunerea va fi analizată”.

În cadrul primei etape de implementare a proiectului МАС-Р oportunităţile financiare ale programului depășeau cererea pentru granturi din partea grupurilor de investitori în infrastructura de post-recoltare. După cum menţionează chiar potenţialii beneficiari, deocamdată le este dificil să se încadreze în procesul paneuropean de cooperare a agricultorilor pentru a extinde potenţialul comercial – subiecţii sectorului agricol din Republica Moldova încă nu și-au format abilităţile necesare pentru a gestiona afacerile în comun. Cu toate acestea, tot mai mulţi fermieri din ţara noastră conştientizează că fără o cooperare în domeniul marketingului ei nu vor soluţiona problema ce ţine de livrarea pe piaţa europeană a unor loturi destul de mari de produse omogene competitive la capitolul calitate.

În cadrul primei faze a programului, la Comisia interministerială pentru examinarea cererilor de participare la МАС-Р (preşedinte – viceministrul MAIA Gheorghe Gaberi) s-au adresat nouă grupuri de producători agricoli, dintre care cinci corespundeau întru totul condiţiilor de oferire a granturilor, iar celorlalţi li s-a propus să definitiveze pachetul necesar de documente. În timpul apropiat va fi anunţată decizia finală a Comisiei privind cererile acestor patru grupuri.

Conform estimărilor managementului MAC-P, până la sfârşitul acestui an în Moldova vor fi înregistrate oficial circa 20 de grupuri de fermieri care vor putea aplica la granturi pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare. Cererile de participare în cadrul fazei a doua a acestui program pe linia MAC-P pot fi depuse de către potenţialii beneficiari la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (AIPA) până la 30 octombrie 2014.
Programul de granturi pentru grupurile de producători agricoli care investesc în infrastructura post-recoltare pe linia MAC-P, cu un buget în valoare de 7 milioane de dolari SUA, se va desfăşura până în 2017.

Este lansată cea de a doua rundă pentru programul de granturi investiționale destinate producătorilor agricoli!

Eşti producător agricol şi cauţi o modalitate eficientă pentru a-ţi asigura investițiile în agricultură? Aplică și beneficiază de un grant de până la 350 mii de dolari.

Linia de granturi investiționale „Facilitarea accesului la piețele de desfacere”, destinate grupurilor de producători, cu investiții în utilaje și tehnologii post-recoltă pentru sectorul fructelor și legumelor.

Producătorii agricoli vor beneficia de suport tehnic gratuit pentru formarea grupurilor de producători, dar și finanțare pentru aplicarea tehnologiilor moderne post-recoltă.

Buget total – 7 milioane de dolari SUA.

Criteriile de eligibilitate:

Granturile investiționale sunt destinate grupurilor de producători din sectorul horticol;
 Grupurile de producători trebuie să fie constituite din cel puțin 5 membri (persoane juridice și/sau persoane fizice (ÎI, GT) cu activitate individuală de minimum 3 ani în acest sector;
 Granturile investiționale sunt destinate pentru procurarea echipamentului tehnologic și utilajului post-recoltă (linii de sortare, spălare, calibrare, împachetare, uscătorii etc.);
 Granturile investiționale vor constitui 50% din investiția totală, cu un plafon de 350,000 dolari SUA per grup de producători.
Dosarele de aplicare pot fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) până pe 30 octombrie 2014.

Linia Fierbinte: 022 213 333

Pentru informații suplimentare accesați:
www.aipa.md
www.capmu.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *