Actualitate

Proiect de despăgubire a agricultorilor

În nota informativă a documentului se menţionează că, la 26-27 aprilie anul curent, în unele raioane din nordul ţării au fost înregistrate temperaturi joase sub nivelul de rezistenţă biologică, care au provocat prejudicii considerabile sectorului agricol, în special recoltei de fructe. Potrivit datelor colectate de Direcţiile raionale de agricultură şi alimentaţie, îngheţurile târzii de primăvară au compromis esenţial recolta de fructe în raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Glodeni, Ocniţa, Râşcani şi, parţial, Soroca. Pierderile au fost estimate la 207 milioane de lei.

Valoarea a fost calculată, conform metodologiei DaLa (Damage and Loss Assessment in the Agricultural Sector), elaborată de Banca Mondială, reieşind din suprafaţa afectată, recolta medie pe fiecare specie pomicolă şi formă de organizare juridică (S.A., S.R.L., G.ţ.) şi preţul comparabil pe anul 2015, prezentate de Biroul Naţional de Statistică pentru perioada anilor 2013-2015.

Gradul de afectare a recoltei de fructe a variat în limitele 30% – 100 %, în funcţie de locul de amplasare a plantaţiilor, specia pomicolă şi durata de timp în care s-au menţinut temperaturile joase.

Ministerul Agriculturii propune aprobarea şi unui regulament prin care stabileşte cerinţele faţă de persoanele care pot solicita acordarea suportului financiar şi procedura de acordare a acestui suport.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *