Economie

Proiectul Legii subvenţionării va fi definitivat într-o săptămână

Despre aceasta, dar şi despre alte priorităţi a vorbit ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Eduard Grama, într-o şedinţă a Clubului Ziariştilor Economişti (AZE).

„Legea stabileşte principiile de bază ale subvenţionării producătorilor agricoli. Acestea nu depind de partidele ce se află la guvernare, de cataclismele politice, de alţi factori subiectivi. Pe de altă parte, regulamentele de subvenţionare se aprobau cu întârziere, pe la jumătate de an din cauza schimbării guvernului. Legea va exclude aceste momente. Sperăm ca aceasta să fie adoptată în sesiune de primăvară a deputaţilor”, a specificat Eduard Grama.

Potrivit lui, până la intrarea în vigoare a Legii subvenţionării se lucrează asupra unui nou regulament de subvenţionare, ca să nu fie admise întârzieri cu oferirea subvenţiilor pentru anul agricol 2016, care în curând începe. „Dacă e să vorbim de noutăţi – va fi subvenţionată cultivarea produselor ecologice, ne gândim cum să subvenţionăm unele produse la export. Subvenţionarea la hectarul de teren agricol, solicitată de fermieri este preconizată pentru 2017.Dar pentru acesta vom avea nevoie de un fond de subvenţionare mai mare”, a mai spus Grama.

Referitor la mărimea Fondului de subvenţionare pentru anul curent ministrul a precizat că în proiectul Legii bugetului pe 2016 este prevăzută suma de un miliard de lei. „Din acesta, 15 milioane de lei sunt preconizate pentru Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, 45 de milioane de lei sunt datoriile la compensaţii, promise de Guvern producătorilor. Circa 400-430 de milioane de lei constituie datoriile la subvenţii pe anul 2015, dar poate şi mai mult. Cifra se precizează şi rămân circa 500 de milioane de lei în fond pentru oferirea subvenţiilor pe anul curent”, a relevat ministrul.

Oficialul a mai spus că pentru primele 100 de zile îşi propune să soluţioneze 3 chestiuni, ce nu pot fi amânate. E vorba de elaborarea în comun cu Ministerul Mediului a unui regulament privind utilizarea apelor subterane de către agenţii economici din sector, definitivarea şi prezentarea Codului Funciar, care se tergiversează pe parcurs de mai mulţi anim dar şi elaborare unei metodologii,care va fi aplicată la importul de motorină de către producătorii agricoli pentru necesităţile acestora. 

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *