Artă

Proteste împotriva demolării monumentelor istorice

Tinerii aveau pancarte cu sloganuri ce chemau la conservarea monumentelor de arhitectură din capitală. În ritmurile unor bătăi de tobă, ei avertizau: „Chişinăul moare!”. „Un oraş fără centru istoric nu are istorie”, ne-a declarat Anatolie Juraveli, unul dintre participanţii la manifestaţie. Au venit să susţină protestul şi câţiva voluntari din Uniunea Europeană, care scandau în limba română „Noi iubim Chişinăul!”. Rosa, originară din Germania, ne-a spus: „Cred că este o prostie să distrugi clădiri istorice şi să nu acorzi spaţiu unor centre socio-culturale”.

Solicitat de TIMPUL, viceprimarul Nistor Grozavu a declarat ca Primăria nu dispune acum de resurse financiare pentru renovarea şi conservarea monumentelor istorice. În ceea ce priveşte edificiul de pe strada Mateevici 73, despre care ziarul nostru a mai scris, viceprimarul a declarat că proprietarul casei nu poate acum să execute lucrări de construcţie acolo, deoarece certificatul de urbanism eliberat în 2008 a expirat şi nu a fost prelungit. „Pe de altă parte, edificiul este un monument istoric şi nu poate fi demolat. Construcţia se acceptă doar în vecinătatea clădirii, dar numai cu respectarea strictă a unor condiţii stricte”, a mai spus Grozavu.

Centro 73 este un centru socio-cultural fondat de un grup de tineri prin squatting, altfel zis, prin ocuparea voluntară a unei clădiri pentru a desfăşura diverse activităţi culturale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *