Actualitate

Proteste violente în Venezuela: UE face apel la „dialog constructiv” între responsabilii politici

„Drepturile fundamentale ale poporului venezuelean trebuie respectate, inclusiv dreptul la manifestații pașnice. Este crucial ca toate părțile să se abțină de la acte de violență", se arată într-un text adoptat de miniștrii de externe ai celor 28, reuniți la Bruxelles. Documentul amintește de asemenea autorităților de la Caracas că "recurgerea la tribunale militare pentru a judeca civili este contrară dreptului internațional".

Aproape 40 de persoane au murit și 800 au fost rănite în Venezuela în ciocniri între manifestanți și forțele de securitate, pe fondul protestelor care au început în aprilie. Situația este agravată de violența exercitată de așa-zisele "colectivos", grupuri civile care, potrivit opoziției, ar fi înarmate de guvern, în timp ce autoritățile acuză opoziția că înarmează grupuri civile cu ajutorul SUA.

Opoziția, majoritară în parlament de la alegerile din 2015, cere organizarea de alegeri legislative și demisia președintelui Nicolas Maduro, acuzat de tendințe dictatoriale.

Vinerea trecută, organizația neguvernamentală Foro Penal a anunțat că cel puțin 155 de persoane au ajuns în închisoare la decizia tribunalelor militare, de la începutul valului de demonstrații.

Violențele din Venezuela se suprapun cu o criză economică gravă în acest stat sud-american, membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *