Editorial

Provocatorul n-are drum spre Putna

Volumul, pe lângă celelalte monstruozități științifice, conține și atacuri jignitoare personale la adresa lui I. Iliescu. Bineînțeles, Iliescu a fost informat despre această lansare, organizată special cu prilejul întâlnirii dintre cei doi președinți. Partea română nu a fost atât de naivă încât să creadă că provocarea s-a produs fără știrea lui Voronin, chipurile, cartea a fost lansată pe când Voronin lipsea din Chișinău…

Astfel, prezența lui Voronin la Mamaia nu a putut naște iluzii în cercurile politico-diplomatice de la București vizavi de sinceritatea acestuia și de dorința lui de a „dezgheța” relațiile cu România. Dimpotrivă. Cu tupeul ce-l caracterizează, Voronin, pentru a-l pălmui încă o dată pe Iliescu, a mers la Mamaia înconjurat de un batalion de ziariști din presa rusească și antiromânească și de experți în comerțul cu piei de cloșcă și de gestionarea amurgurilor de soare de pe malul Mării Negre. Din delegație a făcut parte și S. Mocanu, unul dintre foștii apropiați ai lui Iu. Roșca, ex-redactor-șef la „Țara” și vicepreședinte al PPCD, cunoscut nu demult prin convingerile sale unioniste, antirusești și anticomuniste și prin talentul de a spune bancuri cu Bulă. Evident, fostele relații la București nu i-au servit la nimic – din contră, prezența sa a creat un fon psihologic negativ. „Misiunea lui specială” a eșuat lamentabil și Voronin are tot temeiul să fie nemulțumit de consilierul său „cu misiuni speciale”, care i-a pregătit un fiasco diplomatic pe cinste, punându-l într-o lumină și mai proastă decât s-ar fi putut pune el singur. Voronin s-a făcut de râs: să te duci (într-un an electoral) la Iliescu și să-i ceri să recunoască precum că limba română e… moldovenească, înseamnă să-ți lipsească o doagă.

Suflătorii în goarnele antiromânismului de la Chișinău s-au grăbit să constate că unele amănunte din discuția dintre Voronin și Iliescu au fost calificate de ziariștii români drept senzaționale. Care sunt aceste „amănunte”? Potrivit lui Mocanu, „domnul Iliescu a spus că România susține independența R. Moldova și că pe el nu-l deranjează faptul că moldovenii se numesc pe ei moldoveni în Moldova și că ei vor ca limba lor să se numească moldovenească.

Cunoscându-l un pic pe acest Mocanu și urmărind, la „Rezonans”-ul lui Starîș, viteza cu care i se învârteau pe orbite ochișorii, era clar că bancagiul trișează. Dovada a venit imediat, căci după întâlnirea cu Voronin, Iliescu a precizat, diplomatic: „E puțin diferit modul în care interpretăm noi acest lucru. Am spus că noi n-avem nevoie de traducători, vorbim aceeași limbă. Am spus că n-aveți decât să vă denumiți limba cum vreți, însă bănățenii, de exemplu, nu-și denumesc limba bănățeană, ci românească. La Putna fiecare va vorbi limba lui, dar ne vom înțelege foarte bine”. Nu știu de ce, dar serviciul de presă al președinției de la Chișinău a tras concluzia că prin această frază Iliescu a „lăsat să se înțeleagă” că la Putna el va recunoaște… limba moldovenească. Subtextul invitației la Putna pe care i-a făcut-o Iliescu lui Voronin a fost cu totul altul, și anume: vino, omule, la Putna să vezi de ce neam sunt și ce limbă vorbesc cei ce au venit la mormântul Voievodului. Dacă Mocanu a reușit să-l prostească pe Voronin într-o asemenea măsură încât acesta să creadă că pe 2 iulie la Putna Iliescu va recunoaște „limba moldovenească”, înseamnă că în curând cariera consilierului „cu misiuni speciale” se va încheia…

… După întâlnirea tete-a-tete avută cu Iliescu, Voronin arăta descurajat și fâsticit. Iliescu i-a reproșat deschis că nu înțelege de ce în R. Moldova e susținută în permanență o campanie antiromânească și de ce niște lichele își permit atacuri murdare la adresa României. (Evident, s-a referit și la lichelele din anturajul lui Voronin). Acesta a fost nevoit s-o lase mai moale și să se justifice în fața lui Iliescu, afirmând că în R. Moldova nu există o campanie antiromânească, ci doar unele provocări… Haideți să-l credem pentru o clipă pe cuvânt și să vedem care sunt aceste „unele provocări” și de cine au fost/sunt ele organizate. Să le luăm la întâmplare și fără a le pune într-o ordine cronologică. Așadar, cine a oprit transmisiunea postului TVR-1? Răspuns: Partidul lui Voronin. Cine a editat la Chișinău un „dicționar moldovenesc-românesc”? Răspuns: sfetnicul de taină al lui Voronin, Stati. Cine a sistat acordurile în domeniul învățământului dintre România și R. Moldova? Răspuns: ministrul Sima, numit de Voronin. Cine a declarat că învățământul din R. Moldova pregătește cetățeni pentru alt stat? Răspuns. A doua persoană din partidul lui Voronin, Stepaniuc. Cine și unde a scris acum doi ani, citez: „Din câte SUNTEM INFORMAȚI, MULȚI tineri de-ai noștri, în România, sunt ȘANTAJAȚI și RACOLAȚI de serviciile secrete, apoi trimiși aici ca unele structuri politice naționaliste și xenofobe să aibă numărul necesar de membri și de protestatari. Tinerii noștri SUPORTĂ O PERMANENTĂ STARE DE GENOCID CULTURAL în mediile universitare românești. Noi trimitem tineri la studii, iar România ne livrează înapoi „MISIONARI AI ROMÂNIEI MARI, nu SPECIALIȘTI și CETĂȚENI”? Răspuns: Ion Berlinski, în „Moldova suverană”, organul guvernului comunist al lui Tarlev. Cine a declarat că „Tricolorul este un steag fascist”, aducând astfel o gravă ofensă întregului popor român? Răspuns: V. Voronin, președintele R. Moldova.

Din lipsă de spațiu mă opresc aici, nu înainte însă de a mai aduce un exemplu antologic de românofobie. Astfel, în ajunul Anului Nou, Voronin declară la NIT că România este singurul imperiu care a mai rămas în Europa; că România e o țară formată din teritorii anexate, răpite de la alte state. În legătură cu această afirmație a lui Voronin, îmi amintesc că, acum vreo doi ani, organul guvernului comunist de la Chișinău, „Moldova suverană”, publică în acel serial de materiale provocatoare antiromânești, spicuite din „lucrarea” intitulată „Cruciada românismului”. Această „operă” e semnată de V. Stratan și A. Gorun (adică de … Vasile Stati). Frunzărind-o, am dat în ea de declarația lui Voronin făcută la NIT. Citez din „studiul” lui Stati: „România s-a format după principiile statelor imperiale din bucăți de teritorii, care istoricește au aparținut altor state”. Chipurile, Transilvania e a maghiarilor, Dobrogea e a bulgarilor… (Exact același lucru îl spune Voronin la NIT, numai că el a rostit Dobruja, crezând că e vorba de localitatea unde se află fabrica de carton…) Vedem astfel, că în „problemele naționale” Voronin îl are ca sfetnic de taină pe marele provocator antiromân de croială stalinistă, V. Stati. Așadar, un provocator pregătește tezele, iar alt provocator le citește. Ca să vă convingeți de proporțiile provocării, cităm ultimul alineat din această „lucrare”: „Imperiile mari și mici se nasc în zodia nenorocului. Destrămarea lor e un proces firesc și inevitabil. Agresiunea spirituală, națională, culturală, religioasă, informațională a României contra R. Moldova poate fi și ea un simptom prevestitor, că sfârșitul lumii pentru România nu e atât de iluzoriu…”. Această „carte” a apărut în timpul mandatului lui Voronin și e scrisă de unul din consilierii lui de taină. Cine-s, așadar, provocatorii, care au organizat până acum unele provocări”?! Răspuns: Voronin și lichelele din anturajul său. Abia acum, când începe să culeagă „roadele” politicii sale, se vede foarte clar marea greșeală pe care a comis-o Voronin: el a crezut că poate compromite ideea românească în Basarabia și converti intelectualitatea la moldovenismul stalinist al lui Stati cu ajutorul lichelelor și renegaților recrutați din sânul foștilor „unioniști!”… Voronin însă nu a înțeles că de la venirea sa la putere în 2001 R. Moldova s-a schimbat mult, dar nu în direcția dorită de el.

 Fragment din cartea „Hoții de mituri”, 2004

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *