Actualitate

Putin a aprobat “Concepţia de Politică Externă a Rusiei”. Ce scrie în document despre regiunea transnistreană

În document, Rusia îşi reafirmă poziția față de efortul de rezolvare a conflictului transnistrean, precizând că regiunea separatistă trebuie să capete un statut special într-o Republică Moldova unitară, suverană și neutră, informează Europa Liberă.

Poziţia lui Vladimir Putin faţă de dosarul transnistrean este convergentă cu lobby-ul zelos al preşedintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, care vede regiunea transnistreană ca parte integrantă într-o variantă de federalizare a Republicii Moldova. Nu aceeaşi este şi opinia liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care s-a declarat împotriva opţiunii lui Igor Dodon, catalogând federalizarea drept “iraţională” şi militând în schimb pentru alipirea teritoriului separatist la Federaţia Rusă.

Documentul adoptat recomandă ca modalitate de rezolvarea a conflictului transnistrean păstrarea actualului format de negocieri.

Între timp, cu 11 zile înainte de alegerile pentru liderul regiunii transnistrene la Tiraspol a fost lansat joi un sondaj de opinie, potrivit căruia victoria din primul tur de scrutin ar reveni actualului lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Sondajul, realizat de compania rusească „Global Socium Consulting”, pe un eșantion de 11.000 persoane, îl creditează pe Evgheni Șevciuk cu 52,9% dintre voturile respondenților, în timp ce Vadim Krasnoselski, contracandidatul său, reprezentant al Partidului Obnovlenie și al Holdingului Sheriff, ar urma să acumuleze 30,4%.

Primul tur al alegerilor pentru funcția de șef al administrației separatist transnistrene va avea loc pe 11 decembrie, iar în cursă au fost înregistrați șapte candidați.

infoprut.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *