Astăzi 25 Noiembrie 2017, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:52
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 18 Martie 2017, ora 12:26

Putin l-a luat la mișto pe Dodon. Președentele Moldovei s-a făcut că nu înțelege

Marime Font

Președintele Moldovei, Igor Dodon, care a zburat la Moscova în pofida recomandării Guvernului, s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin. Chiar din start, Dodon l-a anunțat pe Putin că i-a adus cadou câteva zeci de sticle de vin moldovenesc „Cricova”.

Agenția de stat rusa TASS susține că, la începutul întâlnirii, președintele Republicii Moldova i-a înmânat lui Putin una dintre sticle spunând: „Producatorii de vinuri celebre „Cricova” se întorc pe piața rusă, iar astăzi v-am adus un cadou”, – a declarat Dodon.

El i-a amintit lui Putin că acesta are propria sa colectie de vinuri in orașul moldovenesc Cricova, unde există un muzeu, magazin de vinuri, fabrica și crama, iar vinul pe care le-a adus este din această colecție.„Aveți propria dvs. colecție la „Cricova”, încă din anii 2002-2003, câteva zeci de sticle dn colecția dvs. personală am adus astăzi,” – a spus presedintele Moldovei. În replică, Putin a spus: „Mi-ați adus (cadou) ce-i al meu?”

Acest dialog a fost publicat pe Twitter de jurnalistul „Komsomolskaia Pravda” (KP), Dmitri Smirnov. Agentiile de stat nu au preluat răspunsul lui Putin, iar pe site-ul Kremlinului replica lui Putin a fost formulata diferit: „Mi-ați adus un cadou?”.

„Vesti.ru” a citat răspunsul lui Putin de pe blogul jurnalistului KP de la Kremlin și a spus ca a fost o „glumă”. Judecând dupa reportajele jurnalistilor acreditati la Kremlin, Dodon nu a reactionat la „gluma”.

În Republica Moldova exista o tradiție ca oaspeții de rang înalt să fie duși la cramele „Cricova”, unde sa li se faca cadou vinuri de colectie. Vizitatorii de seama nu pleaca însă cu cadourile acasa, ci le lasa in crama, în patria istorică, ca să se matureze, să prindă gust și valoare.

Fabrica „Cricova” încă pe vremea URSS a fost unul dintre cei mai mari producători de băuturi alcoolice. Despre faptul că Putin păstrează vinurile din colecția sa personala în cramele de la Cricova a scris recent publicatia Novoe Vremea. Într-un reportaj realizat in 2016, Novoe Vremea a prezentat colectia de vinuri aparținând lui Putin, iar ghidul cramelor si-a amintit ca presedintele rus si-a sărbătorit aniversarea de 50 de ani la Cricova.

Într-adevăr, Putin a sarbatori împlinirea a 50 de ani pe 7 octombrie 2002 în pivnițele de la Cricova – cea mai mare crama din lume. De ziua sa a primit cadou mai multe sute de sticle de vin rar.

Tot atunci, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a făcut cadou lui Putin un crocodil de cristal, explicând că „crocodilul este singurul animal care nu dă înapoi”.

De-a lungul timpului Cricova a fost vizitata de mai multe ori de liderii sovietici Nikita Hrușciov și Leonid Brejnev, dar si de Mao Zedong, Kim Il Sung și Jacques Chirac.

Sursa: paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora: 11:29

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova Din editia print

Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md