CSI / Rusia

Putin nu va îndrăzni să răspundă militar unui membru NATO. Altfel ar fi luat demult „micul dejun la Kiev, prânzul la Riga şi cina la Varşovia”

Însă cu siguranţă că va încerca să se răzbune. Măcar economic. Una şi singură opţiune în cazul lui Putin este impunerea de sancţiuni. Le-a folosit cu largheţe împotriva tuturor statelor – cu bască şi fără bască.

Dar ce ar putea pierde Ankara în urma stricării relaţiei cu Moscova?

În primul rând, îşi poate lua adio de la Turkish Stream. Deşi, se pare, că nici până acum nu s-a prea omorât foarte mult cu acest promiţător proiect (cel puţin aşa era desenat de propagandiştii Kremlinului), prin care Putin voia să-l răsplătească pe Erdogan oferindu-i rolul de gestionar al tranzitului de gaze ruseşti către Europa.

În al doilea rând, Rusia ar putea trece Turcia în lista statelor duşmane şi să impună embargou alimentar. Dacă nu o face, cu atât mai duplicitar va părea discursul Kremlinului în raport cu „străinătatea duşmănoasă” (unele state inamice în embargou, altele fără).

După ce a închis porţile şi a pus zăvor pe graniţa cu Europa, SUA, Canada – Rusia a ajuns să depindă alimentar de „prietenii turci” şi chinezi (ultimii aprovizionează Extremul Orient). Dacă pune zăvorul şi pe vămile spre Turcia…vai şi amar de regimul alimentar al lui Putin.

Embargoul ar putea să lovească Turcia, dar antreprenorii turci se vor descurcă de minune. Nu sunt mai proşti ca omologii lor europeni, interzişi pe piaţa rusă.

Ce pierd turcii? Pe de o parte – nimic din ce aveau – doar promisiunea unor profituri viitoare (Turkish Stream).

Ce ar putea pierde ruşii? Suplimentar?

Bosforul şi Dardanele şi odată cu ele ambiţia de superputere continentală. Prin strâmtori vin ajutoare militare ruseşti pentru Assad şi tot pe acolo ies navele ruşilor ca să-şi clătească ochii cu minunăţiile Europei mediteranene.

Şi deşi regimul strâmtorilor este stabilit prin convenţii internaţionale, Ankara ar putea face o excepţie după modelul rusec şi să interzică tranzitul militar al ruşilor. Precedentul deja există şi asta graţie lăcomiei teritoriale a lui Puţin. Anexând Crimeea el nici nu bănuieşte ce cutie a Pandorei a deschis.

Cert este că ceea ce s-a întâmplat astăzi cu Rusia, o superputere în devenire atât de dorită de Putin, este o mare, usturătoare şi ruşinoasă palmă. O palmă la care Vladimir Putin nu are cum să răspundă.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *