Economie

R. Moldova şi Rusia vor negocia un nou contract de livrare a gazelor, pe termen lung

„Am convenit asupra prelungirii livrărilor de gaze rusești pentru încă un an, pînă la 31 decembrie 2015. Dar, după discuțiile purtate la Chișinău cu conducerea Gazprom, am decis ca după Anul Nou să începem negocierile referitoare la un contract pentru o perioadă de 3-5 ani”, a spus Candu.

Deşi în condiţiile acordului actual, valabil pentru un an, poate fi abordată mai flexibil problema stabilirii preţurilor. Este şi cazul Ucrainei. Însă Moldova se află într-o situaţie mai privilegiată decît Ucraina, care plăteşte 380 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, iar noi am obţinut un preţ de 331,8 dolari, a adăugat ministrul. Dar, desigur, „de dragul stabilității economiei ar fi de preferat să avem un contract pe cel puțin trei ani”.

Andrian Candu a mai menţionat că la sfîrşitul anului 2014 sau la începutul anului următor Guvernul Moldovei planifică să prezinte Federației Ruse graficul de stingere a datoriei pentru gaze, care se ridică la 400 de milioane de dolari SUA. „Deja am găsit formula soluţionării problemei”, a notat ministrul.

Andrian Candu a mai afirmat că Republica Moldova nu primeşte şi nu va primi în acest an gaze prin conducta Iaşi-Ungheni. Livrările de gaze din România vor începe abia în anul 2015. Pentru ca gazoductul să devină funcţional mai sunt necesare nişte lucrări tehnice care vor fi finalizate în anul viitor. Eventualul preţ al gazelor româneşti ar fi de 280-290 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 13-14 la sută mai mic decît la cele ruseşti.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *