Politică

R.Moldova va primi statutul de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice

Anunțul fost făcut de către președintele Igor Dodon Într-o postare pe Facebook. Șeful statului a scris că această zi este una istorică pentru Republica Moldova. „Decizia principială a fost adoptată – Republica Moldova va primi statutul de stat-observator în cadrul UEE. Pentru aceasta, unanim, au pledat cinci președinți: al Rusiei– Vladimir Putin, al Belarusului – Alexandr Lucașenco, al Kazahstanului – Nursultan Nazarbaev, al Armeniei – Serj Sargsyan și al Kârgâzstanului, Almazbek Atambaiev”, menționează președintele.

Igor Dodon susține că această decizie nu înseamnă că de astăzi Republica Moldova devine membru al Uniunii Economice Eurasiatice, însă aceasta oferă posibilitatea de a cunoaște mai mult despre principiile de funcționare a uniunii și oferă noi oportunități pentru agenții economici autohtoni. Președintele mai menționează că Republicii Moldova îi este „sortit să prietenească și cu Vestul, și cu Estul, păstrându-și și întărindu-și neutralitatea și statalitatea”.

Amintim că, anterior, premierul Pavel Filip declara că documentele pe care Igor Dodon le va semna cu Uniunea Economică Eurasiatică vor fi nule, fără valoare juridică, deoarece șeful statului nu are depline puteri pentru asemenea tratate.

Șeful Cabinetului de Miniștri a subliniat că Igor Dodon nu poate semna în numele Republicii Moldova acorduri internaționale care nu au avizul Ministerului de Externe, nu respectă cerințele legale și nu vor produce efecte juridice dacă nu sunt ratificate de Parlament. El a calificat acțiunile președintelui Dodon drept o simplă campanie de promovare a propriei imagini.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *