Economie

RAPORT: Bogaţii, tot mai bogaţi – săracii, tot mai săraci

Cauzele indentificate de aceştia într-un raport prezentat joi, 21 mai, se referă la creşterea numărului de contracte pe perioada determinată şi reducerea personalului calificat din rândul clasei de mijloc.

În ţările dezvoltate, 40% din populaţie a obţinut venituri reduse în ultimele decenii, punând în pericol creşterea economică la nivel global.

Situaţia poate fi îndreptată numai prin programe guvernamentale ample şi o impozitare progresivă, arată experţii OCDE, citaţi de Market Watch.

Distribuţie inegală a veniturilor

"În ultimele decenii, 40% din populaţia aflată la capătul inferior al distribuţiei veniturilor a avut doar beneficii minore în urmă creşterii economice din multe ţări.

În unele cazuri, veniturile lor au scăzut în termeni reali. Când acest fenomen atinge asemenea proporţii, structura socială cedează, iar încrederea în instituţii se şubrezeşte", se arată în raportul OCDE.

Experţii instituţiei susţin că prăpastia dintre bogaţi şi săraci s-a accentuat şi mai mult în perioada recentei crize financiare.

În timp ce în 1980, 10% din populaţia cu venituri mari încasa o suma de doar 7 ori mai mare decât a celor din clasa de jos, raportul a ajuns în 2013 la 9,6.

Între 2007 şi 2014, în Statele Unite, raportul dintre veniturile celor săraci şi bogaţi a crescut de la 15,1 la 18,8. Din acest punct de vedere, gradul de inegalitate socială din Statele Unite este depăşit doar de cel din Mexic.

Efecte de durata

Experţii organizaţiei se arată convinşi de faptul că prăpastia create între paturile sociale are un impact putenic şi asupra creşterii economice globale.

În ultimul deceniu, o parte dintre economiile dezvoltate de pe glob s-au confruntat cu slăbiciuni care nu pot fi explicate decât prin acest lucru, consideră reprezentanţii OCDE.

Estimările lor arată că inegalitatea veniturilor înregistrată în perioada 1985-2005 a influenţat o scădere de 4,7% a creşterii economice cumulate pe perioada 1990-2010.

"Nivelul ridicat şi în creştere al inegalităţii sociale ridică destule îngrijorări din punct de vedere economic. Nu doar pentru cei cu salarii mici, cât pentru sustenabilitatea acestor economii.

Spus mai simplu: inegalitatea afectează creşterea economică pe termen lung", se explică în raport.

Piaţă muncii, element cheie

Printre măsurile recomandate celor 34 de guverne ale ţărilor membre OCDE se numără încurajarea mamelor să revină la locul de muncă, creşterea nivelului de educaţie şi de pregătire în rândul copiilor muncitorilor etc.

Elementul cheie pare să rezide însă în relaţiile contractuale existente în prezent pe piaţă muncii din aceste state.

Crearea unor locuri de muncă mai bune pentru un procent mai mare de persoane ar putea reduce diferenţa creată în ultimele trei decenii şi jumătate.

"Atenţia trebuie să fie îndreptată către cantitatea şi calitatea locurilor de muncă. Piaţă are nevoie de joburi care să deschidă drumul spre o carieră şi spre alte investiţii şi nu de locuri de muncă transformate într-un capăt de drum", susţin analiştii OCDE.

În mare parte experţii organizaţiei văd în deteriorarea condiţiilor de muncă un efect al globalizării şi a tehnologizării rapide înregistrate în ultimele decenii.

Angajaţii pe perioada temporară şi cei cu contracte part-time reprezintă acum o treime din persoanele active din ţările OCDE.

De la mijlocul anilor ’90 şi până în prezent, jumătate din slujbele apărute pe piaţă au fost sub formă contractelor non-standard.

"Aceşti angajaţi întâmpina o grămadă de dificultăţi. De la calitatea slujbei, securitatea în muncă, câştiguri şi până la accesul la cursuri de perfecţionare.

În special, muncitorii nespecializaţi sunt ţintă abuzurilor prin aplicarea penalităţilor salariale, instabilitatea câştigurilor şi o creştere salarială lentă", se mai arată în raport.

În ceea ce priveşte impozitarea progresivă, experţii OCDE cred că această poate juca un rol important în echilibrarera pieţei muncii şi a structurii societăţii, dar atrag atenţia că politicile ficale nu rezolva pe deplin problema inegalităţii sociale.

"Cel mai bun pachet de politici împotriva inegalităţii sociale rămâne cel care ţinteşte cauza originară a fenomenului", mai spun reprezentanţii organizaţiei.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *