Actualitate

Raport: Nicio persoană nu a fost pedepsită pentru acţiuni de discriminare

Ei au realizat un raport în care se arată că pe parcursul anului curent pe adresa Consiliului au parvenit zeci de plângeri privind acțiuni de discriminare, iar mai mult de jumătate dintre dosare se află în instanțele de judecată, și deocamdată nimeni nu a fost pedepsit.

Experții în domeniu au lansat astăzi un Ghid, care prezintă aspecte teoretice și practice privind procesul de prevenire și soluționare a unui caz de discrimiare. Acesta va fi disponibil în curând și pe pagina de internet nediscriminare.md.

Ghidul conține cazuri concrete din practica CEDO, dar și din practica Consiliului pentru Eliminarea Discriminării și Egalității, creat în Moldova în 2013. Astfel, cazurile elucidate în ghid, dar și în raportul de activitatea al Consiliului, demonstrează că cel mai frecvent se încalcă drepturile persoanelor cu dizabilități mintale și intelectuale, de aceea sigla instituției a purtat, la eveniment, o bentiță neagră.

O altă problemă este imposibilitatea de a sancționa acțiunile de discriminare. Or, în prezent, instituția poate doar să constate fapta și să ofere recomandări, după care instanța de judecată ia decizia finală. Până în prezent, Consiliul a adoptat 70 de decizii de de constatare.

Majoritatea deciziilor sunt ulterior contestate și chiar anulate. Mai mult, nicio persoană nu a fost sancționată până acum. Totuși, una dintre ele, cu referire la un avocat din oficiu care a încălcat drepturile clientului său, a ajuns acum la Curtea Supremă de Justiție, iar avocații sunt gata să meargă mai departe.

Sursa: trm.md realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *