Moldova

Raportul PLDM: Moldova fără sărăcie, a rămas doar slogan electoral

Evenimentul lor cade într-o perioadă când nu există nici un eveniment legat de Uniunea Europeană, când nu se marchează nimic, pe scurt, într-o perioadă când, în loc să vii cu un program clar, tu încerci să te relansezi în politică cu un proiect pro-UE, lăsând în urmă alte lucruri promise, nerealizate până acum, și, în primul rând, uiți să spui oamenilor ce ai făcut în acești patru ani, în care le-ai promis că-i scapi de sărăcie.

Patru ani în urma, tot în această perioadă, PLDM și Filat promitea o altă Moldovă – fără hoți de la guvernare, fără Voronin, o Moldovă fără sărăcie. „Vlad Filat şi echipa Partidului Liberal Democrat din Moldova propun societăţii cel mai necesar proiect: o Moldovă fără sărăcie. Ştim cu toţii că viaţa este încă grea pentru mulţi dintre noi. Salariile rămîn a fi mici, preţurile se menţin înalte, oamenii suferă prea mult din cauza corupţiei. Vlad Filat şi echipa PLDM spun tare şi răspicat că această stare de lucruri nu va mai continua. Noi oferim societăţii un nou angajament şi un plan concret pentru o Moldovă fără sărăcie”, promitea Filat și PLDM în anul 2010 (Angajamentul electoral, p. 1).

Să luăm pe rând și să vedem ce a făcut Filat în tot acest timp, acordat pentru a scoate Moldova din sărăcie. Dar, înainte de a mărunți fiecare punct, să ne amintim că din 2009, vara, până acum, PLDM conduce Guvernul și, de ceva ani, are inclusiv Președenția țării, prin Nicolae Timofti. Respectiv, capul Guvernului, PLDM, trebuie să ne răspundă la mai multe întrebări, inclusiv legate de nerealizările celor promise în campania electorală.

Punctul 1: Crearea unei economii puternice, performante, care să ne ofere noi locuri de muncă

Economia Republicii Moldova este acum la fundul prăpastiei deja, deși în 2010 încă se afla deasupra și mai putea fi salvată. Acum Moldova se ține pe remitențe, taxe vamale și împrumuturi internaționale. Se mimează că țara nu-i în criză, însă de fapt până și salariile profesorilor sunt acordate din împrumuturi. În fiecare trimestru se furnizează informații că cheltuielile țării sunt mai mari decât încasările. În plan privat, firmele nu au siguranța că mâine vor avea tot aceleași bunuri în proprietate. Corupția din sistemul public a crescut, iar acum e mult mai greu să deschizi și să gestionezi o afacere, pentru că te înghit corupții. Aceasta numește Filat „economie puternică, performantă, care să ofere locuri de muncă”? Unde-s cele 100 mii de locuri de muncă? Zic să trecem acest punct din promisiuni la nerealizări. Filat nu se poate lăuda cu așa ceva.

Punctul 2: Grija faţă de oamenii cu venituri reduse

„Pensiile şi salariile pe care le avem în prezent nu sunt suficiente pentru o viaţă decentă pentru mulţi dintre cetăţenii noştri. În următorul mandat de patru ani vom mări pensia minimală la 1300 lei, vom creşte alocaţia pentru naşterea copilului pînă la 10 000 lei, iar indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului pînă la 1300 lei.” – Angajamentul electoral, pagina 1.

Trecem din start și acest punct promis la cele nerealizate. Pensia nu a mai ajuns să fie de 1300 lei. Pensionarii noștri, care au crezut în Filat și PLDM, care au dat votul, trăiesc acum cu aceeași pensie, în sărăcie și fără pâine pe masă. Ce ține de nașterea copilului și indemnizația de creștere, nici nu știu dacă PLDM poate să ne spună ceva. Cei 3000 lei care se acordă acum la naștere se încadrează exact în cei „până la 10000 lei”, iar acei 500 lei lunar se încadrează perfect în „până la 1300 lei”. Vedem că este o promisiune deșartă, pur electorală. Deputaților PLDM nu le pasă, pentru că ei vor avea o pensie de 3000 de lei sau poate mai mult. Ar trebuie ca cei de la guvernare să trăiască cum trăiește și poporul, nu mai bine, tot pe spinarea cetățenilor.

Punctul 3: Lupta cu corupţia

„Corupţia pune în pericol dezvoltarea ţării şi bunăstarea fiecărui cetăţean în parte. În prezent corupţia fură miliarde din economie şi de la oameni. Acest fenomen trebuie curmat. Prima lege pe care o va propune Guvernul PLDM va viza anularea imunităţii pentru toţi deputaţii şi judecătorii. Vom propune şi altor partide să subscrie acestei iniţiative şi vom insista ca legea să fie votată prin vot nominal. Vom reduce numărul instituţiilor de control şi vom creşte pedepsele pentru darea şi luarea de mită.” – Angajamentul electoral, pagina 1.

A promis că va lupta împotriva corupției, dar singur s-a apucat de așa ceva. Vlad Filat, președintele PLDM, a fost demis anume pentru presupuse fapte de corupție și trafic de influență. Vedem că cel care promitea pedepse mai grele pentru corupți a ajuns să fie singur pedepsit, însă mult prea moale. Da, PLDM a înaintat un proiect de lege cu privire la ridicarea imunității deputaților, însă a făcut-o într-o perioadă când a cunoscut că nu trece de votul deputaților. A fost pur și simplu un proiect de lege electoral, bun de uns ochii și de pus la categoria „Noi am înaintat, dar ei nu ne-au acordat voturile”.

Cei din sfera business ce spun? A simțit cineva că cinovnicii corupți nu mai cer bani, că e mai ușor să faci afaceri?

Corupția este principalul factor pentru care țara se află în sărăcie. Anume corupția bagă țara în probleme mai mari. PLDM și Filat au promis că o vor nimici, însă în fiecare zi află că, anume oamenii lor sunt cei care cer bani, de la oricine.

Și combaterea corupției o punem la promisiuni doar făcute, nu realizate.

Punctul 4: Accelerarea integrării Moldovei în Uniunea Europeană

Integrarea europeană are parcursul său, iar PLDM nici nu a visat în 2010 că în 2014 deja vom fi țară asociată cu Uniunea Europeană. Atunci, în 2010, Filat promitea 2 miliarde de Euro investiții europene și că în 2012 cetățenii vor circula liber în UE. Lucrurile au fost altfel. Cetățenii au început a circula în UE fără vize în 2014, datorită situației tensionate din Ucraina, nu datorită lui Vlad Filat.

PLDM are noroc de Iurie Leancă și de ministrul Gherman. Fără ei nu ar fi fluturat acum flagurile țărilor europene și nici pe cel albastru cu steluțe. Leancă este cel care a muncit, cu piedici, pentru a apropia Moldova de UE. Păcat că șeful său de partid, care conducea Guvernul, nu elimina la timp toate barierele din fața accelerării integrării Moldovei în UE. Pe de o parte, Filat promitea în campanie că va face orice pentru a grăbi lucrurile, însă de fapt a mimat ani la rândul reforma din justiție, eliminarea corupției, altele, care anume erau piedicile puse în fața asocierii MD cu UE.

Punctu 5: Drumuri, apă, gaz

„Vom reface peste 2000 km de drumuri, vom asigura accesul fiecărei gospodării la apă potabilă de calitate, vom gazifica toate localităţile din Moldova” – Angajamentul electoral, pagina 2.

Mulțumim Poporului american și Uniunii Europene pentru drumuri și apeduct. Fără ei și acum mergeam ca prin pădure pe drumurile naționale. Mulțumim României pentru că ne va asigura cu gaze naturale. Mulțumim celorlalți parteneri externi care au decis să ajute Moldova, fără să se gândească cine este la putere.

Punctul 6: Locuinţe pentru tineri şi familii cu venituri mici

„Vom sprijini, în mod prioritar, tinerii şi familiile cu venituri mici prin facilitarea accesului la credite avantajoase pentru procurarea de locuinţe. Un rezultat al acţiunilor noastre va fi înviorarea sectorului de construcţii imobiliare şi creşterea suplimentară de locuri de muncă” – Angajamentul electoral, pagina 2.

În Moldova există o Lege a tineretului care ne spune că familiile tinere pot lua apartamente în credit, la care dobânzile vor fi acoperite de către Stat. Până acum, acest Stat, condus în mare parte de PLDM, nu a elaborat mecanismul prin care să execute acest articol din lege. Din câte cunosc, sunt flăcăi din partide care au primit apartamente prin acest mecanism, iar pentru restul se dă răspunsul: „nu este mecanismul legal și nu sunt bani” (așa răspuns am primit și eu).

Cine sunt acest tineri, din afara PLDM, care au obținut un apartament la care statul să achite dobânzile bancare? Este cineva? Să ridice mâna! Din păcate, nu există tinere familii în această țară care să fi primit ceva de la Stat. Ajutorul promis de PLDM în campanie a rămas doar promisiune.

PLDM și Filat încheie angajamentul lor din 2010 cu:

„Acesta este angajamentul nostru!
Aceasta este calea spre o Moldovă fără sărăcie!
Aceasta este calea care va permite Moldovei să renască!
Sprijinul Dumneavoastră este garanţia succesului nostru comun!”

Ce să zicem. Frumos angajament, bune planuri, dar urât rezultate. Sunt atât de mici încă nici nu le poți vedea la microscop. PLDM nu a făcut nimic în patru ani, iar în acest an vor cerși din nou voturi de la tineri, bătrâni, angajați, de la cei plecați peste hotare. Ei vor din nou la putere, să-și umple buzunarele și să nu facă nimic pentru ceilalți. Oare cât îi mai suferiți voi, pe acești mincinoși?

Astăzi, după cum am scris mai sus, vor mima o nouă campanie electorală. Vor îndruga multe și mărunte, dar nu vor aminti despre angajamentele lor. Astupați-vă urechile și nu-i mai votați, pentru că 90% din cei care vor fi azi în piață nu vor vota PLDM, ba chiar vor fi mult mai dezamăgiți, pentru că au fost aduși cu forța și amenințați că vor fi dați afară.

PLDM nu a reușit să scoată Moldova din sărăcie. Va încerca să mai ceară patru ani, dar nu vă lăsați amăgiți! Votați un partid care nu are lideri corupți și mincinoși!

vox.publika.md
Corneliu Gandrabur

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *