Astăzi 20 Noiembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la 19 Noiembrie 2017
Partidul Liberal
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 7 August 2017, ora 08:39

„Războiul hibrid” al bandiților sau cum serviciile secrete ruse și-au dat mâna cu „autoritățile interlope”

Marime Font

Doar o zi a petrecut în libertate Revaz Buhnikașvili, poreclit Pezzo, Pezzo Șchiopul si Pezzo Putinistul (dupa locul de naștere din Georgia – satul Puti din Imereti), despre care se spune ca este unul dintre infractorii cu cea mai mare autoritate in lumea interlopa. Eliberat conditionat dintr-o închisoare din Tatarstan, a plecat imediat la Minsk, iar de acolo a zburat la Kiev, unde, pe 2 august, a fost reținut de politie pe aeroport, dupa ce a prezentat un pașaportul ucrainean fals.

Cu câteva ore inainte de arestare, Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a declarat că l-a deportat din țară, fără să precizeze unde.

În Rusia, Pezzo a fost seful unei grupari implicate în asasinate, jafuri și atacuri. La începutul anilor ’90 Buhnikașvili locuia la Donețk, de unde pleca frecvent în „turnee“ în Rusia.Revaz Buhnikashvili a fost arestat în decembrie 2013, după un schimb de focuri cu poliția din Moscova. Patru bărbați au patruns cu forta într-un apartament privat, iar când la fata locului au ajuns polițistii, au deshis focul asupra lor. Unul dintre atacatori a fost ucis, doi au fost răniți. În iulie 2015, Buhnikashvili a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru acte de banditism, jaf, trafic ilicit de arme si tentativa de omor.

Cu toate acestea, dupa numai doi ani de la pronunțarea sentinței, Pezzo este eliberat conditionat (are 65 de ani) pe 1 august. A doua zi, 2 august, este arestat de poliția ucraineana pe aeroportul din Kiev.

Adjunctul șefului Poliției Naționale a Ucrainei, Veaceslav Abroskin susține că banditul Pezzo a încheiat un acord cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) în schimbul eliberarii condiționate.

Abroskin spune ca Pezzo nu este primul infractor din Rusia „exportat” în Ucraina de catre FSB.

În Judecatoria Districtului Pecersk din Kiev, în luna iulie a început procesul celor doi atentatori la viata deputatului ucrainean Anton Gherașcenko. Victima și agentii SBU sustin că, pe 20 ianuarie 2017, cei doi fosti detinuti penali, eliberati conditionat dintr-o inchisoare din Crimeea anexata de Rusia, au incercat sa-l asasineze pe deputat, membru al Frontului Popular.

Conform înregistrărilor interceptărilor telefonice, infractorii planificau sa plaseze explozivi sub masina deputatului în apropierea casei în care acesta locuiește. Gherascenko este autorul site-ului care contine listele activistilor pro-Kremlin din Ucraina.

La 1 iunie, la Kiev, a avut loc o alta tentativa de asasinat. De data aceasta tinta a fost comandantul batalionului cecen care lupta impotriva separatistilor din Donbas, Adam Osmaev. În urmă cu cinci ani el a fost acuzat de Moscova de pregatirea unui asasinat la viata lui Vladimir Putin. Asasinul năimit s-a dovedit a fi Arthur Denisultanov-Kurmakaev, poreclit Dingo, un interlop cunoscut din St.Petersburg, cu multple condamnari. Mass-media ucraineană l-a numit „killerul personal“ al lui Kadîrov, liderul Ceceniei. Dingo este acum în arest preventiv si își asteapta procesul la Kiev. Ca și în cazul încercării de asasinare a lui Gherascenko, și în tentativa de omor a lui Osmaev anchetatorii din Ucraina suspecteaza mana serviciilor de securitate ruse.

Adjunctul ministrului de Interne al Ucrainei, Vadim Troian, sustine ca acesta este un războiul hibrid al banditilor derulat de Rusia impotriva Ucrianei: „paralel cu actiunea militară din estul Ucrainei, influenta externa cu scopul adancirii crizei economice și sociale din Ucraina și consolidand agresiunea si prin intermediul informational, inamicul si-a sporit foarte mult si influența în lumea interlopă, și prin ea – asupra situației criminalității din Ucraina”. Potrivit lui Troian, în țară poate fi urmărită o activizare a organizatorilor și liderilor de bande criminale, folositi de Moscova pentru a colecta informații și pentru a destabiliza situația din Ucraina.

Pe parcursul ultimelor câteva luni, din Ucraina au fost deportați patru „interlopi cunoscuti“ in Rusia și o „autoritate criminală“. Acestia insa fac rost de alte pasapoarte si se intorc in Ucraina: „Aceasta este o altă dovadă ca intențiilor criminale ale organizatorilor lor – serviciile secrete ruse ii folosesc pentru a controla și influența criminalitatea din țara noastră – sunt sistemice și consistente“, – spune Vadim Troian. 

Paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Din lac în puț

Atunci când se ivește prilejul să călătoresc, fie şi pentru câteva zile, prefer să mă rup de tot ce se întâmplă în R. Moldova. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul