Externe

Reacţii internaţionale după referendumul din Grecia. Sute de manifestanţi au sărbătorit la Paris

Rezultatul referendumului din Grecia, care i-a şocat pe liderii zonei euro, i-a încântat pe opozanţii Uniunii Europene, care au apreciat că întregul proiect european, inclusiv moneda euro, este pe moarte, relatează Reuters în pagina electronică.

Respingând cerinţele creditorilor internaţionali la referendumul de duminică, grecii au dat una dintre cele mai mari lovituri eforturilor Europei de a crea o uniune monetară solidă, de la lansarea euro în 1999.

"Proiectul UE este acum pe moarte", a afirmat Nigel Farage, liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie (UKIP), o formaţiune antieuropeană care a obţinut 12,6% din voturi, dar un singur loc în Parlament, la alegerile generale de la 7 mai.

"Este fantastic să vezi curajul poporului grec în faţa intimidării politice şi economice a Bruxellesului", a adăugat Farage.

El şi-a exprimat speranţa că britanicii vor urma exemplul grecilor la referendumul pe care premierul David Cameron s-a angajat să îl organizeze până la sfârşitul lui 2017 pe tema menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Din Franţa până în Finlanda, în sudul şi nordul Europei, euroscepticii au lăudat democraţia greacă, pentru că a respins ceea ce unii numesc "oligarhia" care conduce blocul comunitar.

Pentru opozanţii integrării europene, criza greacă oferă mai multe lecţii: de la slăbiciunea zonei euro formată din 19 membri, la eşecul elitelor de a ţine cont de opiniile propriilor cetăţeni sau de pieţe.

Partidele antieuropene de extremă-stânga şi extremă-dreapta au obţinut mai mult de un sfert dintre mandatele din Parlamentul European la alegerile de anul trecut. Acestea afirmă că euro şi UE sunt construcţia unei elite care a condus 500 de milioane de europeni spre stagnare economică şi nu a reuşit să apere muncitorii de globalizare, imigraţie şi declin.

"NU. NU. NU. Nu Uniunii Sovietice a şomajului şi imigraţiei. Da pentru o Europă fondată pe muncă şi respect pentru popor", a scris pe Twitter Matteo Salvini, liderul partidului antieuropean italian Liga Nordului.

Rezultatul referendumului "trebuie să ducă la o plecare rapidă a Greciei din zona euro, cu cât mai repede cu atât mai bine", a apreciat politicianul populist olandez Geert Wilders. "Astăzi este începutul dezmembrării zonei euro", a adăugat el.

Liderul de extremă-dreapta francez Marine Le Pen a declarat la rândul său că rezultatul este o victorie împotriva "oligarhiei Uniunii Europene".

"Statele europene ar trebui să profite de acest eveniment să se strângă la masa negocierilor, să ia act de eşecul euro şi al austerităţii şi să organizeze dizolvarea sistemului monedei unice, care este necesară pentru a reveni la creştere economică, locuri de muncă şi reducerea datoriilor", a adăugat Le Pen, preşedinta Frontului Naţional.

Dacă Grecia va ieşi din zona euro, opozanţii britanici ai UE vor vedea fundalul ideal pentru referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la blocul comunitar.

"Haosul general din jurul crizei greceşti este o tragedie care subliniază slăbiciunea şi inflexibilitatea instituţiilor europene", a declarat pentru Reuters Richard Tice, un om de afaceri britanic care finanţează campania pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Acţiunile marilor companii europene au început tranzacţiile de luni în scădere, în frunte cu titlurile italiene şi portugheze, după ce grecii au respins austeritatea la referendumul de duminică.

Indicele FTSE MIB al bursei din Milano este în declin cu 2,4%, iar PSI 20 al bursei din Lisabona cu 1,8%. În Spania, indicele IBEX al bursei din Madrid este în scădere cu 1,3%, relatează Bloomberg.

Bursa din Atena este închisă încă din data de 29 iunie, la fel ca şi băncile, autorităţile elene impunând controlul capitalului înainte de referendum.

Indicele pan-european Stoxx 600 este în scădere cu 1%, cel mai mare declin fiind înregistrat de bănci.

Acţiunile Banca Monte dei Paschi di Siena conduc declinul titlurilor bancare, cu 4,9%, în timp ce Banco Popolare coboară cu 3,6%.

Sute de militanţi de stânga s-au adunat duminică seara în Piaţa Republicii din Paris, pentru a sărbători victoria opozanţilor măsurilor de austeritate la referendumul din Grecia şi a-şi exprima sprijinul pentru poporul elen, relatează AFP în pagina electronică.

Grecia a făcut "un pas spre ieşirea din zona euro", a apreciat un ministru adjunct rus al Economiei, Aleksei Lihaciov, relatează Le Monde în pagina electronică.

Cu toate acestea, el a afirmat că este prematur să se spună dacă Grecia "va merge până la capătul drumului".

"O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar fi o terapie de şoc pentru Uniunea Europeană", a continuat el, adăugând că se aşteaptă, "în primă fază, la o prăbuşire a euro în faţa dolarului, dar nu în manieră catastrofală".

O reacţie dură a venit din partea Berlinului.

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a denunţat referendumul organizat în Grecia, apreciind că premierul grec Alexis Tsipras a "aneantizat ultima pasarelă prin care un compromis ar fi putut fi găsit".

Noi negocieri sunt "greu de imaginat", deoarece Tsipras "a tăiat ultimele punţi" dintre Grecia şi Europa, a declarat el.

În schimb, preşedintele italian Sergio Mattarella le-a cerut europenilor să-şi arate "solidaritatea" faţă de Grecia, care "face parte din Europa". De asemenea, el le-a cerut liderilor greci să de dovadă de acelaşi spirit.

Şeful statului italian a apreciat că decizia cetăţenilor greci trebuie tratată cu "respect".

Uniunea Europeană are nevoie de "scenarii inedite, care să le ceară tuturor un simţ al responsabilităţii, o viziune pe termen lung şi strategică", a subliniat el.

Zona euro "este în măsură să facă faţă unei crize de încredere şi unor eventuale atacuri speculative", dă asigurări un comunicat al Ministerului italian al Economiei şi Finanţelor.

În Spania, Podemos a salutat o victorie a democraţiei.

Pablo Iglesias, liderul partidului antiliberal spaniol Podemos, aliat al Syriza, şi-a manifestat bucuria după anunţarea primelor rezultate parţiale care indică o victorie a taberei "nu" în referendumul din Grecia, apreciind că "democraţia a câştigat" în această ţară.

Sursa: Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *