Cultură

Rectorii doresc autonomie reala

Institutiile de invatamant superior din R. Moldova isi doresc o autonomie universitara, dar si una financiara. Acest lucru a fost enuntat ieri, in cadrul unei discutii intre prim-ministrul Vlad Filat si rectorii universitatilor.

„Procesul de la Bologna, la care a aderat si sistemul nostru educational, prevede foarte clar autonomia universitara. Noi propunem sa fie luata in calcul inclusiv autonomia financiara, ceea ce inseamna ca senatele universitatilor aproba bugetele si apoi le coordoneaza cu Ministerul Educatiei”, a opinat rectorul USM, Gheorghe Ciocanu.

Premierul nu a negat o asemenea idee. Dimpotriva, el i-a indemnat pe conducatorii institutiilor superioare de invatamant sa-si gestioneze singuri banii: „Nu trebuie ca Ministerul Finantelor sa va spuna ce sa faceti cu banii vostri.”. La auzul acestor cuvinte, mai multi rectori au zambit sugestiv.

In cadrul discutiei au fost abordate mai multe aspecte ale procesului de invatamant, in special cele referitoare la taxele de studii, de cazare si aprobarea noului Cod al Invatamantului. Ion Bostan, rectorul UTM si presedinte al Consiliului rectorilor din R. Moldova, a sugerat ca, pentru evitarea problemelor sau a neintelegerilor privind taxele de studii, ar trebui ca rectorii sa coordoneze cu ministerul marimea lor, dupa care sa le propuna spre discutie la Senat.

Referitor la situatia din caminele studentesti, premierului i s-a adus la cunostinta ca totul a ramas pe vechi, adica „sistemele ingineresti sunt putrede”. „Intelegem situatia economica din tara si nu cerem plati suplimentare, dar ar fi bine daca ni s-ar permite folosirea resurselor extrabugetare speciale”, a propus Ion Bostan.

Prezent la intrunire, ministrul Educatiei, Leonid Bujor, a declarat ca primele dezbateri asupra proiectului noului Cod al Invatamantului vor demara in cateva zile, iar pana pe 1 aprilie documentul va fi prezentat spre aprobare guvernului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *