Ultima oră

Referendumurile din Găgăuzia au înregistrat un activism record al populaţiei

În total la referendumuri au luat parte 70.777 oameni sau 70.42% din totalul de alegători, incluşi în listele electorale. După cum afirmă liderii politici ai autonomiei, aceşti indici sunt fără precedent în istoria modernă a ţinutului.

Cea mai mare prezenţă a fost înregistrată în raionul Ceadîr Lunga – 77,8%. În raioanele Comrat şi Vulcăneşti prezenţa a constituit, respectiv, 68,2 şi 61,31%.

CEC din regiunea autonomă a anunţat că primele rezultate preliminare vor fi făcute publice în prima jumătate a zilei de luni, 3 februarie.

Reamintim că pe 2 februarie locuitorii autonomiei Găgăuze participă la două referendumuri. Primul referendum poartă un caracter consultativ şi este menit să afle atitudinea oamenilor faţă vectorul pro-european şi pro-rus de dezvoltare a Republicii Moldova. Al doilea referendum este unul legislativ şi are menirea să obţină aprobarea locuitorilor regiunii în problema dreptului Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Moldova îşi pierde suveranitatea. Ambele plebiscite au fost recunoscute ilegale de instanţa de la Comrat.
 
Sursa: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *