Ultima oră

Regina Elizabeth II consideră că decizia cu privire la independenţă aparţine scoţienilor

Într-un gest excepţional, Buckingham Palace a reamintit săptămâna trecută rezerva Majestăţii Sale.

"Imparţialitatea constituţională a suveranei este un principiu stabilit prin democraţia noastră, iar regina l-a respectat pe toată durata domniei. Potrivit acestui principiu, monarhul este deasupra politicii şi responsabilii guvernamentali au datoria de a face în aşa fel încât acest lucru să rămână astfel", a subliniat un purtător de cuvânt al palatului regal.

O actualizare considerată necesară după informaţiile apărute în presă potrivit cărora oameni politici, între care premierul David Cameron, sub şocul avansului înregistrat recent de intenţiile de vot în favoarea independenţei, i-ar fi cerut să intervină în campanie.

Dar la un de doborârea recordului de longevitate al reginei Victoria pe tronul britanic, suverana în vârstă de 88 de ani, care domneşte în Marea Britanie din 1952, nu poate fi decât preocupată de perspectiva unei eventuale separări a Scoţiei.

"Legăturile de lungă durată dintre Elizabeth II şi această regiune a regatului său pe care o preferă în mod deosebit vor fi rupte irevocabil în cazul unui vot în favoarea independenţei. Acest lucru i-ar frânge cu siguranţă inima", aprecia miercuri cotidianul Daily Telegraph.

Mama reginei era scoţiană, iar Elizabeth II îşi petrece mai multe luni pe ani la reşedinţa sa de vară din Balmoral, în nord-vestul Scoţiei.

În faţa impasibilităţii sale afişate, specialiştii îşi amintesc o declaraţie de natură foarte politică, referitor la integritatea Marii Britanii. Era în 1977 în faţa Parlamentului, cu ocazia jubileului de argint. Şi se referea la Scoţia şi Ţara Galilor, care cereau un transfer de putere.

"Nu pot uita că am fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord", a declarat ea, insistând asupra "beneficiilor pe care le-a adus uniunea pe plan intern şi internaţional tuturor locuitorilor din toate părţile Marii Britanii".

"Dacă totul merge prost săptămâna viitoare, cât va regreta că nu a făcut mai mult", consideră Daily Telegraph.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *