Actualitate

Republica Moldova este mai aproape de statutul de ALIAT MAJOR non-NATO al SUA

Documentul prevede sprijinirea celor trei state cu suma de 10 milioane de euro în următorii trei ani pentru combaterea propagandei rusești. De asemenea, se va acorda prioritate difizării posturilor de limbă rusă în Ucraina, Moldova și Georgia.  Anunțul a fost postat pe site-ul de Politică Externă a Senatului American.

Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, aflat în vizită în SUA, a declarat, într-un intetrviu acordat CNN, că preşedintele american Barack Obama a refuzat să acorde Ucrainei statutul special de „aliat nonmembru al NATO” (Major Non-NATO Ally – MNNA).

Răspunzând la o întrebare a jurnalistului american care a realizat interviul dacă preşedintele Obama a acordat statutul dorit de Ucraina, Poroşenko a răspuns: „Mi-a spus ‘nu’. Avem deja un statut special”, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

Proiectul legislativ a fost elaborat de senatorii Robert Menendez (democrat) şi Bob Corker (republican), iar votul de joi a coincis cu vizita în Statele Unite a preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko.

Proiectul îi cere preşedintelui Barack Obama să impună sancţiuni împotriva companiilor ruse din domeniul industriei militare şi chiar împotriva Gazprom, dacă grupul energetic rus ar limita livrările de gaze spre Ucraina, R.Moldova, Georgia sau ţări membre NATO.

Sursa: foreign.senate.gov

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *