CSI / Rusia

Reuters: Putin are nevoie cu orice preţ de o victorie la Alep

Potrivit sursei agenţiei, apropiată de conducerea forţelor armate ruse, „există o oarecare dezamăgire faţă de acţiunile trupelor siriene, mai ales la început – când acestea avansau foarte lent”. Potrivit planului lui Putin, loviturile aeriene ruse trebuiau să schimbe în mod semnificativ cursul războiului.

Reuters remarcă că recucerirea de către armata lui Bashar al-Assad a oraşului Alep cu sprijinul trupelor ruseşti ar fi distras atenţia ruşilor şi a întregii comunităţi internaţionale de la criză economică din Rusia, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Chiar şi după eliberarea Alepului de terorişti, această victorie nu va fi un eveniment la fel de important pentru ruşi, comparativ cu deteriorarea standardelor de viaţă, remarcă jurnaliştii.

În acest context, este explicabil refuzul ruşilor de a înceta bombardamentele din Siria pentru a pune astfel o cărămidă la construcţia unor negocieri reale de pace privind Siria. Amintim că opoziţia siriană moderată a cerut în mod expres că, înainte de începerea negocierilor, Rusia să stopeze bombardamentele asurpa oraşelor. Practic, cereau un armistiţiu, pe care Moscova l-a refuzat, contrar declaraţiilor că sprijină soluţionarea politică a conflictului.

Dmitri Treni, directorul Carnegie Center de la Moscova, spune „până acum am auzit rapoarte despre cum forţele guvernamentale au preluat controlul anumitor aşezări, despre unele succese notabile, dar aceste realizări sunt de natură tactică şi nu sunt foarte impresionante”. După cum notează Trenin, „în cazul în care forţele guvernamentale preiau controlul complet al oraşului Alep, această victorie va fi de mare ajutor psihologic pentru Assad şi va satisface extrem Kremlinul”.

Reuters citează „diplomaţi şi analişti” care indică faptul că capturarea oraşului Alep i-ar permite lui Putin să ajungă mai aproape de scopul sau – conservarea unui guvern prietenos Rusiei, care va permite Moscovei să-şi păstreze baza militară în ţară.

Potrivit lui Stepan Gonciarov, sociolog la Centrul Levada, „o victorie militară la Alep ar fi un mare eveniment şi demonstrare a puterii, care va creşte sprijinul populaţiei faţă de autorităţi”.poster Assad Puţin Hezbollah leader Nasrallah

La sfârşitul lunii ianuarie, jurnaliştii Financial Times au scris că preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut lui Bashar al-Assad să demisioneze. Propunerea liderului rus la fost transmisă de şeful spionilor militari ruşi (GRU), Igor Sergun, care a fost trimis într-o misiune delicată la Damasc la doar câteva săptămâni înainte de moartea să. Aşa cum se menţionează în articol, Bashar al-Assad a respins „cu furie” această cerere.

Invazia rusă ​​în Siria şi-a atins limita – Putin s-a „uitat sub capotă” regimului sirian şi nu i-a plăcut ce a găsit, spune un oficial din cadrul unui serviciu de informaţii occidental, citat de FT. Rusia a mers prea departe, iar Assad i-a atras atenţia lui Sergun că Moscova în Siria nu pare viitor, dacă el nu rămâne preşedinte. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *