Ultima oră

ROMÂNIA. Scandalul “Panama Papers”: Dosare în lucru la ANAF

RISE Project a publicat, duminică şi luni, primele materiale rezultate în urma analizării documentelor scurse către presă de la o sursă anonimă, ilustrând, printre altele, implicarea controversatului om de afaceri israelian Benjamin "Beny" Steinmetz în afacerea RAFO.

Casa de avocatură Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, dar are birouri în peste 40 de ţări, oferind servicii financiare complexe pentru companii şi pentru afacerişti cu dare de mână. Compania este specializată în înfiinţarea şi administrarea de firme paravan în paradisuri fiscale, aşa-numitele offshore-uri.

Duminică, 3 aprilie, a fost făcută publică o scurgere colosală de informaţii din baza de date internă a Mossack Fonseca: peste 11 milioane de documente (fişiere) totalizând peste 2,6 terabytes de documente. Documentele ilustrează o reţea globală de evaziune fiscală şi spălare de bani

Ramificaţii în România

Dosarul Panama vizează şi România şi poate face lumină în furtişagurile ultimilor 30 de ani. Până acum, din informaţiile publicate de RISEProject.ro şi RISE.md, în documentele casei de avocatură din Panama apar nume precum Beny Steinmetz, Frank Timiş, Corneliu Iacobov sau Dinu Patriciu.

Autorităţile fiscale din Australia şi Noua Zeelandă au fost primele care au anunţat oficial investigaţii rezultate din scurgerea de informaţii, iar guvernul din Islanda este în criză după ce premierul şi mai mulţi membri ai cabinetului apar în documentele Mossack Fonseca cu diverse offshore-uri.

Sursa: Economica.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *