Opinii și Editoriale

România se revoltă

Motivul ieşirii în stradă e simplu: există nişte oameni care se simt cu musca pe căciulă şi au zis să modifice ei nişte articole din Codul Penal şi din cel de Procedură Penală ca să nu mai facă puşcărie dacă abuzează de atribuţiile de serviciu în folosul personal. Sau dacă sunt suspectaţi întemeiat de comiterea altor acte de corupţie, să devină aproape imposibil de a fi chemaţi în judecată.

Întâmplător, oamenii aceia sunt astăzi la putere în România şi fac parte din Partidul Social Democrat. Şi alte partide. Liviu Dragnea, şeful PSD şi al Camerei Deputaţilor, acum, are o condamnare definitivă la doi ani de puşcărie cu suspendare pentru că a abuzat de atribuţiile de serviciu în 2012 ca să mobilizeze votanţi la referendumul de demitere al preşedintelui de atunci, Traian Băsescu. Şi ce, ar putea întreba cineva? Problema e că a făcut-o în ziua referendumului, atunci când asta nu se poate. Acum, domnul Dragnea are pe nas încă un proces, în care este învinuit că şi-a angajat nişte protejaţi de partid pe nişte funcţii de stat în mod fraudulos. Adică, mai simplu, fără concurs. După filosofia „mâinii păroase”. Acum vine partea năstruşnică. Dacă în luna mai Dragnea va fi condamnat, să zicem tot la doi ani cu suspendare pentru această a doua infracţiune, atunci cele două pedepse cu suspendare vor rezulta în una cu executare. Ceea ce înseamnă că omul care acum se pretinde stăpân al României va sta după gratii câţiva ani, iar cariera lui politică se va termina.

Lupta pesediştilor votaţi de 45 la sută din alegătorii care s-au prezentat la urne şi 18 la sută din întregul electorat chemat la vot pe 11 decembrie, la alegerile parlamentare din România, este pentru ca ei să rămână liberi. Şi să se poată ocupa în continuare de treburile lor murdare, adică furt din bani publici, firme deţinute formal de gineri, nurori, fini, fine, abonate la contracte cu statul fără licitaţie, căpuşarea celor mai profitabile companii de stat etc. Asta vor ei.

Lupta poporului român revoltat este pentru ca, în cazul în care cineva, oricine, fură banii cetăţenilor sau cauzează orice alt prejudiciu grav ţării, aflându-se într-o funcţie de răspundere, să stea la puşcărie. Dacă eu sparg un geam de la un magazin şi fur bijuterii din el, voi fi, în cele din urmă, găsit, judecat şi închis în spatele gratiilor, după cum e şi normal. Pesediştilor şi altor politicieni le-o fi dat cumva chiar Dumnezeu dreptul să fure şi să nu poarte răspundere pentru ceea ce fac? Au ei vreun mandat imperativ, divin, au fost Liviu Dragnea sau prim-ministrul lui marionetă, Sorin Grindeanu, unşi cu mir şi binecuvântaţi să spolieze ţara, iar românii să tacă şi să rabde?

Nu. Românii nu se mai lasă puşi în genunchi. Ciocoii noi din PSD nu au nicio putere asupra lor. Mai mult, chiar şi majoritatea propriilor lor alegători îşi doresc, de asemenea, ca parveniţii corupţi care-şi spun politicieni să răspundă în faţa legii pentru faptele lor. În faţa legii, adică în faţa poporului, fondatorul statului şi cel cu a cărui suveranitate se adoptă legile.

La mitingul de miercuri, 1 februarie, au existat o serie de provocatori, despre care în presă au apărut informaţii că ar fi vorba de membri ai galeriilor unor cluburi de fotbal bucureştene. Aceştia au aruncat cu torţe şi fumigene spre jandarmi, iar forțele de ordine au ripostat cu scuturile. S-au înregistrat câţiva răniţi, un jandarm având nevoie de spitalizare. Luptele dintre jandarmi şi provocatori au continuat şi după ce aproape toţi manifestanţii părăsiseră Piaţa Victoriei, folosindu-se cantităţi impresionante de gaze lacrimogene.

Guvernul condus, formal, de Sorin Grindeanu, fost preşedinte de Consiliu Judeţean Timiş, a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică un număr de articole ale Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Acest fapt s-a petrecut aproape de ora 23.00, fără ca ordonanţa să fi fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei de guvern. În jurul orei 1.00 noaptea, ordonanţa a fost şi tipărită în Monitorul Oficial. Nu vă sună cunoscut? Nu vi se pare că seamănă cu învestirea Guvernului condus de Pavel Filip, în urmă cu un an? Aveți dreptate, seamănă. Poate pentru că Filip este echivalentul basarabean al lui Grindeanu, primul fiind slugă la Plahotniuc, iar al doilea, la Dragnea. Se pare că mârlănia românească e identică pe ambele maluri ale Prutului. Dar nu e un lucru de care să ne bucurăm, indiferent de pe care mal privim.

Pentru binele lor, sper că pesediştii vor renunţa la modificările la legile penale. Altfel, mandatele acestora de deputaţi vor avea o durată foarte scurtă. Poporul pare dispus să meargă până la capăt. Iar ca politician, dacă te pui împotriva poporului, pierzi.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *