Actualitate

Rusia ar putea adera la NATO

Chiar de la începutul mandatului său D. Medvedev a afirmat că actualul sistem european de securitate este disfuncțional și marginalizează Rusia, care dorește ceva nou. Occidentul însă insistă ca NATO să rămână fundația pe care se construiește securitatea Europeană.
Vladimir Putin fiind întrebat dacă Rusia ar putea aderă la NATO, a răspuns: ”Nu văd de ce nu”, dar a avertizat că orice tentativă NATO de a exclude Rusia din dezbaterile privind extinderea spre est va atrage proteste și opoziția Rusiei.

Dacă Moscova ar fi primită de Alianța Nord Atlantică, astă n-ar face decât să întărească doctrina NATO  prin care se obligă să asigure securitatea în Europa.  Evident că există mai multe domenii care necesită reforme adânci, fără de care aderarea la NATO este greu de imaginat, în special e vorba de: respectarea drepturilor omului, de libertatea mass-media și de o competiție politică adevărată.

Având Rusia în interiorul NATO și cooperând pentru niște idealuri comune, pare mai avantajos decât menținerea ei în exterior, ce ar determina-o să aibă un comportament imprevizibil, să se simtă exclusă și obligată să caute alternative pentru a-și spori influența.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *