Actualitate

Rusia procedează în Siria la fel ca în Moldova

În condiţiile acţiunilor lui Putin, lipsa de anticipare din partea SUA şi UE este şocantă, spune Koert Debeuf, coordonatorul proiectului "World Leaders on Transitions towards Democracy", la Institutul Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (Internaţional IDEA), într-un interviu acordat Ziare.com.

Rusia îşi consolidează prezenţa în Siria, oficial cu scopul de a lupta împotriva grupării extremiste Statul Islamic. Care credeţi că sunt intenţiile Rusiei în Siria?

Faptul că primele ţinte ale bombardamentelor Rusiei nu au fost Statul Islamic, ci rebelii obişnuiţi relevă că ruşii nu sunt acolo că să se lupte cu Statul Islamic. În opinia mea, Rusia efectuează o operaţiune comună cu Iranul pentru a-l menţine pe Assad (Bashar al-Assad, preşedintele Siriei – n.red.) la putere. Au estimat că Rusia nu are un viitor real că ţară, aşa că ei creează un stat vasal lui Assad.

Ei fac asta împingând populaţia sunnită afară din regiunea Damascului, dincolo de Hama şi Homs, către Tartus şi Latakia. Iranul încearcă să repopuleze această regiune cu alawiti şi şiiţi. Rusia nu e capabilă să învingă într-un război împotriva Statului Islamic sau altor rebeli. Aşa că face ce ştie mai bine: creează un stat mai mic, loial Rusiei, aşa cum au procedat în Moldova, Georgia şi Ucraina.

Rusia crede că aşa-zisele "revoluţii colorate" sunt construcţii occidentale pentru a destabiliza aliaţii ruşilor. Intervenţiile ruseşti în Ucraina şi acum în Siria sunt o cale de a le opri.

SUA şi UE subestimează intenţiile lui Vladimir Puţin în Siria?

Sunt şocat să văd surpriză Occidentului faţă de acţiunile lui Putin. Dacă Purtin dorea cu adevărat să se lupte cu Statul Islamic în Siria, s-ar fi alăturat coaliţiei internaţionale. Majoritatea ofiţerilor sirieni vorbesc rusă pentru că sunt antrenaţi în Rusia. Legătură Rusiei cu armata siriană este puternică.

Politică Occidentului în Siria a fost un eşec încă de la început. Când Occidentul a refuzat să sprijine oamenii care lupta împotriva dictaturii criminale, am creat spaţiul pentru Statul Islamic şi acum pentru o intervenţie a Rusiei. Este de asemenea limpede că Assad urmează strategia şi propagandă rusă încă din 2012. Similarităţile între propagandă Rusiei cu privire la Cecenia, Ucraina şi Georgia sunt evidente. Din păcate, mulţi occidentali nu observă asta.

Sunteţi de acord cu cei care susţin că actuală criză a refugiaţilor din Europa este o strategie elaborată a lui Putin?

Am fost de câteva ori în Siria la începutul lui 2013. Am văzut cum Assad vizează populaţia civilă, bombardând brutării, spitale, şcoli şi pieţe. Este logic că oamenii să fugă din ţară. Criză refugiaţilor îi face pe unii să se gândească că Assad este soluţia, deşi el este motivul care stă la baza crizei. Cu toate acestea, să numeşti criză refugiaţilor din Europa o strategie este o exagerare.

Sunteţi invitat la Bucharest Forum 2015 pentru o discuţie pe marginea crizei imigranţilor. Care este rădăcina problemei şi cum poate fi ea rezolvată?

Mai întâi, e important să nu folosim sintagma criză imigranţilor. Dreptul internaţional face o distincţie foarte clară între imigranţi şi refugiaţi. Majoritatea lor sunt refugiaţi. Ei fug din ţară lor deoarece Assad le-a bombardat casele, şcolile şi străzile şi le-a transformat în moloz. Viaţă a devenit imposibilă în Siria.

În al doilea rând, oamenii se tem de Statul Islamic. În al treilea rând, viaţă în taberele şi oraşele din Turcia, Liban şi Iordania a devenit foarte dificilă. Deseori uităm că refugiaţii sirieni au schimbat viaţă şi economia acestor ţări.

Cum se poate rezolva? În primul rând trebuie să instalăm o zona de interdicţie aeriană peste nordul şi sudul Siriei. Cu Rusia sau fără Rusia. Asta va pune capăt bombardamentelor regimului. Fără bombardamente, rebelii sirieni pot avansa şi câştigă teren în faţă lui Assad şi a Statului Islamic.

În al doilea rând, trebuie să creăm un statut temporar pentru refugiaţii sirieni din Europa, aşa cum am făcut pentru Kosovo. Acest lucru este necesar pentru a le oferi acestor refugiaţi o soluţie rapidă, dar şi pentru a menţine susţinerea oamenilor.

În ce măsură sunt potrivite unei crize de aşa magnitudine propunerile Comisiei Europene?

Este trist să văd că Europa nu anticipează niciodată o criză. La fel că în cazul crizelor financiară şi economică, UE ia decizii care sunt prea mici, prea târzii. Europa ar trebui să fie pregătită pentru venirea unui număr mult mai mare de refugiaţi. Aşadar, avem nevoie de acest statut temporar de refugiat cât mai repede.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *