Ultima oră

Ruşii apasă pe Găgăuzia, pe Transnistria şi pe situaţia din Bălţi

Conform sursei citate, summitul UE-Rusia, redus la mai puţin de o zi după ce fusese iniţial programat să dureze două zile, "va fi mai degrabă o discuţie informală pe subiectele de interes dintre cele două părţi". "Se aşteaptă ca liderii europeni şi cei ruşi să discute despre situaţia internaţională, şi aici cu siguranţă va exista şi dorinţa de a discuta despre situaţia din Ucraina. De asemenea, se vor discuta modalităţi de cooperare între cele două proiecte de integrare, UE şi Uniunea Euroasiatică, proiectul preşedintelui Putin, precum şi despre alte subiecte subiecte bilaterale de un nivel mai redus ca actualitate", a adăugat Paul Ivan. El a precizat că după ce în trecut UE a respins clar să negocieze cu Rusia o chestiune intervenită în relaţiile bilaterale cu Ucraina, respectiv suspendarea semnării Acordului de asociere, cu componenta sa de liber schimb, acum liderii europeni vor ridica în cadrul summitului "problema amestecului rusesc în politica externă a Ucrainei".

O înrăutăţirea a situaţiei din Ucraina convine Moscovei

O soluţionare a crizei din Ucraina cu medierea UE ar putea totuşi să nu fie văzută cu ochi buni de Rusia, care percepe diferit situaţia din această parte a Europei. "Rusia vede situaţia şi relaţiile din această parte a Europei prin alţi ochelari decât îi vede UE, ca pe un joc cu sumă nulă, în sensul că dacă una dintre aceste ţări semnează un acord cu UE înseamnă că este în dauna Rusiei sau că Rusia pierde acea ţară. Practic, Rusia a dorit şi a reuşit să oprească semnarea acordurilor şi va încerca să facă asta în continuare. Putem specula că o înrăutăţire a situaţiei din Ucraina ar conveni Rusiei, pentru că aceasta ar duce la o înrăutăţire a relaţiilor cu UE. Deja vedem că există mai mulţi lideri europeni care au menţionat problema sancţiunilor, în condiţiile în care avem deja mai multe victime la Kiev. Aplicarea de către UE de sancţiuni asupra unora din liderii ucraineni sau care să-i vizeze pe cei care sprijină violenţele din Kiev ar duce clar la o amânarea serioasă a discuţiilor asupra Acordului de asociere", a spus Paul Ivan. Atitudinea Rusiei faţă de Ucraina şi faţă de celelalte ţări ce participă la Parteneriatul Estic (PaE) ar fi fost şi motivul pentru care summitul UE-Rusia a fost redus ca durată şi nivel de participare. "A fost un semnal indirect din partea UE că este nemulţumită de politica agresivă a Rusiei în vecinătatea dintre cele două spaţii, iar scurtarea summitului este un mod de a exprima această nemulţumire", a spus el.

Găgăuzii din Moldova, unealta Rusiei

Totuşi, crede analistul EPC, deşi UE va încerca să transmită clar mesajul că nu va accepta continuarea presiunilor asupra ţărilor din PaE, nu va avea loc o schimbare de ton în relaţiile dintre cele două părţi. "Limbajul a fost tot timpul unul de a calma, de a reduce suspiciunile Rusiei, de a arăta care sunt zonele de cooperare. Şi cred că asta vor încerca şi acum să facă. Deci practic se încearcă un dialog argumentat, raţional, dar problema este că sunt pur şi simplu moduri diferite de a vedea realitatea. Rusia consideră că dacă aceste state vor fi mult mai apropiate de UE şi pârghiile ei de control vor slăbi", a mai afirmat Paul Ivan. Potrivit acestuia, UE va avea în vedere, pe lângă Ucraina, în special Republica Moldova, unde, spre deosebire de Georgia, Rusia deţine mai multe pârghii de influenţă. "Mesajul va fi de a transmite Rusiei că nu vor accepta continuarea presiunilor, în special în R. Moldova, pentru că în Georgia relaţiile sunt deja dificile şi Rusia are mult mai puţine instrumente. În acelaşi timp, şi Georgia a devenit mult mai puţin dependentă de Rusia şi are, dintre toate statele PaE, cel mai mic comerţ cu Rusia ca procentaj. Mai mult, în R. Moldova pârghiile de influenţă ale Rusiei sunt mai puternice decât în Georgia. Şi acolo sunt active, vedem că găgăuzii vor să facă referendum privind aderarea la Uniunea Vamală. Deci ruşii apasă pe Găgăuzia, pe Transnistria şi pe situaţia din Bălţi, unde nordul este rusofon. Pe lângă asta au pârghia politică, au Partidul Comuniştilor, ce rămâne cel mai mare partid, şi deci în Moldova mai e loc şi să se creeze tensiuni până la semnare, poate şi după aceea până la alegeri", a spus analistul. În opinia sa, chiar dacă R. Moldova va semna Acordul de asociere cu UE până la finalul lunii august, implementarea sa ar putea fi pusă în pericol de o revenire la putere a comuniştilor lui Vladimir Voronin.
 
Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *