Ultima oră

Ruşii, din ce în ce mai perplecşi în faţă multiplicării proiectelor absurde de legi: Interdicţia bascheţilor, a tocurilor înalte şi a avortului, amenzi pentru folosirea de cuvinte străine

"Suntem în 2015. O femeie care purta bascheţi, fuma într-o staţie de autobuz şi care a pronunţat în public cuvântul starin ‘management’ a fost arsă în Piaţă Roşie", ironizează Alexei Fedotov, un utilizator de Twitter, rezumând o serie de legi propuse Dumei de stat.

La jumătatea lui iunie, un deputat al partidului de centru-stânga Rusia dreapta, Oleg Mihaiev, a propus o lege care să impună producătorilor de pantofi o înălţime maximă pentru tocuri, dar şi interdicţia pantofilor fără toc.

În februarie, o normă vamală interzicea importul de chiloţi cu dantelă sintetică, stârnind sarcasmul presei.

Pentru a-şi justifică propunerea, deputatul a explicat că tocurile înalte, bascheţii, balerinii şi mocasiniii sunt periculoşi pentru sănătate.

Ivan Nikiciuk, deputat al partidului comunist, a promovat cu vifoare un proiect de lege care interzice fumatul pentru femeile sub 40 de ani sau în prezenţa copiilor sub 14 ani.

"Nu vrem să interzicem tot. Vrem însă să lăsăm în urmă noastră o generaţie mai sănătoasă", a declarat acest parlamentar de 70 de ani.

"Dacă oamenilor li s-ar permite să facă tot ce vor, ne-am întoarce în epoca de piatră", a susţinut deputatul Mihail Degtiariov, de al partidul ultra-naţionalist Liberal-Democrat, care susţine un proiect privind interdicţia cuvintelor de origine străină.

Petiţie pentru verificarea sănătăţii mentale a unei deputate

Printre parlamentarii cunoscuţi pentru legile controversate promovată, unul dintre ei a ţinut prima pagină a ziarelor. Este vorba de Elena Mizulina, şefa comitetului pentru familie din Duma.

Co-autor al legii care interzice adopţia de copii ruşi de către cuplurile de homosexuali sau celibatari din ţările care au legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, acest parlamentar a propus recent interzicerea avortului.

Imediat, a fost lansată o petiţie împotriva să pe internet, care a strâns peste 100.000 de semnături.

"Nu mai este un secret pentru nimeni că Elena Mizulina (…) propune legi din ce în ce mai absurde", se arată în textul petiţiei.

"Cerem că ministerul Sănătăţii să-şi trimită cei mai buni expert pentru a examina sănătatea să mentală", se solicită în această petiţie.

Parlamentarii încearcă să câştige atenţia Kremlinului

În faţă acestor proiecte de legi, numeroşi ruşi se declara perplecşi.

"Când am auzit vorbindu-se de interdicţia privind bascheţii şi tocurile înalte, am fost stupefiată", povesteşte Elizaveta Krasnopevtseva, 17 ani.

"Nu credeam că este posibil să fie atins un astfel nivel de idioţenie. Nu poţi să impui toate aceste interdicţii unui popor întreg", a adăugat ea.

Şi totuşi, numeroase proiecte de legi controversate au devenit deja realitate.

Astfel, preşedintele Vladimir Putin a semnat o lege care interzice, începând din iulie, utilizarea de cuvinte obscene în sălile de spectacole, filme şi presă.

La puţin timp după realegerea să în 2012 pentru un al treilea mandat la Kremlin, Duma a adoptat o serie de texte care vizau la reducerea la tăcere a opoziţiei, precum cea care obligă ONG care au activitate "politică" şi beneficiază de finanţare externă să se înregistreze că "agenţi ai străinătăţii".

Potrivit analiştilor, în acest proces, deputaţii nu au decât o putere redusă, în condiţiile în care legile care se doresc aprobate sunt supuse votului Parlamentului direct de Kremlin sau de guvern.

Tabloidul Moskovskii Komsomolets apreciază că parlamentarii propun legi care împing uneori la absurd linia puterea pentru a se remarcă mai degrabă în ochii Kremlinului, decât în cei ai alegătorilor.

"Parlamentarii nu sunt nebuni sau psihopaţi. Încearcă doar să devină ceea ce sistemul – respectiv Putin – aşteaptă de la ei", explică analistul independent Dmitri Oreskin.

"Singură speranţa este că preşedinţia să îşi piardă răbdarea într-o zi şi că Duma să adopte o lege care să interzică deputaţilor să scrie legi", ironizează Moskovskii Komsomolets.  

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *