Politică

S-au împlinit 10 ani de când Dorin Chirtoacă este primar general al Capitalei

Dorin Chirtoacă a câștigat primul său mandat de primar al Chișinăului, în iunie 2007, când l-a învins pe candidatul comunist Veaceslav Iordan. La doar 28 de ani, el obține o victorie covârșitoare în alegerile din 17 iunie 2007, învingândul cu un avans de 22% pe candidatul comuniștilor.

În 2011, Dorin Chirtoacă a câștigat al doilea mandat la Primăria Chișinău, când a concurat cu Igor Dodon, pe atunci membru al Partidului Comuniștilor.

În 2015, Dorin Chirtoacă o învinge în alegerile pentru funcția de primar general al Capitalei pe fostul premier comunist Zinaida Greceanîi, care reprezenta Partidul Socialiștilor, după ce a părăsit PCRM alături de Igor Dodon.

Toate cele trei mandate ale lui Dorin Chirtoacă au fost marcate de lupta politică din Consiliul Municipal Chișinău, în care forțele proeuropene au avut o majoritate fragilă.

Pe parcursul ultimilor ani, socialiștii au avut mai multe tentative de organizare a unor referendumuri de demitere a lui Dorin Chirtoacă, dar de fiecare dată instanțele de judecată au respins cererea. Luna trecută, Judecătoria Buiucani a eliberat listele pentru colectarea semnăturilor pentru revocarea primarului.

Pe 25 mai Dorin Chirtoacă a fost reținut într-un dosar de trafic de influență și plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. El este cercetat în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău, în care a mai fost reținut viceprimarul Nistor Gozavu și șeful Direcției Transport Igor Gamrețki. Nistor Grozavu a fost eliberat și a revenit în funcție după ce a anunțat că colaborează cu ancheta.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *