Astăzi 17 Decembrie 2017, Duminică - Ultima actualizare la ora 12:50
Abonamente

Actualitate 5 Decembrie 2017, ora 10:32

Saakașvili a fost reținut. La domiciul acestuia au avut loc încăierări între forțele de ordine și susținătorii lui Saakașvili

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), în dimineața de 5 decembrie, au patruns cu forța în apartamentul fostului guvernator al regiunii Odesa și liderul „Mișcării forțelor noi“ Mihail Saakasvili, a anunțat David Sakvarelidze, fostul adjunct al procurorului general al Ucrainei. Tot el precizeaza pe Facebook ca Saakașvili a fost reținut, scrie paginaderusia.ro

Pe scara blocului și lângă domiciliul politicianului s-au adunat susținătorii sai, care au negociat cu forțele speciale SBU. Potrivit RIA „Novosti“, între acestia și forțele speciale au izbucnit încăierari.

Politicianul s-a refugiat pe acoperișul blocului sau.Corespondentul postului de televiziune „112 Ukraina“ a raportat că, aflat pe acoperiș, Saakașvili a cerut reprezentanților SBU să nu se apropie.

Totodata, ex-președintele Georgiei striga de pe acoperis ca președintele Ucrainei Petro Poroșenko este un hoț, îndemnând suporterii să nu permită forțelor de ordine sa-l ”răpeasca”. „Poroșenko este un hoț, Poroșenko este un trădător al poporului. Indiferent ce mi se intampla, chem poporul sa iasa in strada și să continue să lupte … Va implor ucraineni nu permiteti sa fiu rapit, nu permiteți fărădelegea și hotia lui Poroșenko și a gaștii lui ..! ” – ar fi strigat Saakașvili de pe acoperiș.

Corespondentul postului de televiziune ucrainean TSN- „1 + 1“ a relatat ca Saaakasvili a amenintat ca se arunca de pe acoperis daca fortele de ordine se ating de el.

După cum se poate observa din imaginile video filmate de Ivan Slobodianik, membr al „Mișcarii forțelor noi“, langa apartamentul lui Saakașvili au fost concentrate trupe SBU în muniție completă.

Ulterior s-a anuntat retinera lui Saakasvili de catre ofiterii SBU. Reținerea sa a fost confirmata și de deputatul Viktor Ciumak. „Comandoul SBU l-a retinut pe Mihail Saakașvili pe acoperișul casei sale” – a spus el în direct pe postul Televiziunii publice.

Între timp, Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat efectuarea unei perchezitii si retinerea lui Saakașvili în cadrul procedurii de urmărire penală.

„Într-adevăr, are loc o ancheta penala. SBU ofera sprijin operațional în cadrul investigării derulate de către Procurorul General al Ucrainei“ – a declarat Elena Gitlianskaia, purtator de cuvant al SBU, citata de agenția „Interfax-Ucraina“. În același timp, ea nu a precizat despre ce fel de dosar penal este vorba.

Agenția afirma ca acțiunea penală vizeaza un oficial al guvernului anterior al Ucrainei.

După demisia din funcția de guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili a părăsit Ucraina și a fost lipsit de cetățenia ucraineană, care i-a fost oferita de președintele Petro Poroșenko. La începutul lunii septembrie, cu sprijinul sustinatorilor săi, el s-a întors în Ucraina fortand frontiera de stat. Tribunalul l-a găsit vinovat de trecerea ilegală a frontierei și l-a amendat. Saakașvili a depus o cerere Serviciului de migrare pentru a statut de cetățean care are nevoie de protecție suplimentară, dar a fost refuzat.

După aceea, Procurorul General al Ucrainei, Iuri Luțenko a declarat că Saakașvili poate fi extrădat în Georgia, unde fostu presedinte a fost condamnat in lipsa in cateva dosare penale.

În prezent, Saakașvili încearcă să atace decizia Serviciului de migrație. Judecarea apelului sau este programata pentru 12 decembrie. De asemenea, el a depus o plangereain care cere invalidarea decretului semant de Petro Porosenko prin care îi este retrasa cetățenia ucrainea. Decizia Curtii Administrative Supreme a Ucrainei va fi pronuntata pe 21 decembrie. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 16 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Din lumea lui Oblio

Cu aproximativ trei ani în urmă vă povesteam despre o operă de artă a animației universale: The Point (1971), un film care a trecut în mod uimitor de cenzura comunistă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Decembrie 2017, de Dorin Galben

E trist când vezi în ce hal a ajuns Facebook-ul

Cea mai populară rețea de socializare, din ultimii ani, se transformă în cea mai mare dezamăgire. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Poveste de Crăciun

Cu ani în urmă, pe când predam religia într-un liceu din Timișoara, le-am dat elevilor din clasa a VI-a să facă o compunere cu titlul Poveste de Crăciun, sugerându-le fie să inventeze o poveste, fie să descrie cum au sărbătorit nașterea Domnului. Ulterior, i-am rugat să citească...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md