Astăzi 21 Ianuarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:28
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2017, ora 00:42

Sărbători religioase -13 septembrie : Sfântul Ioan de la Prislop

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Sfântul Ioan de la Prislop, originar din Silvasul de Sus, a trăit la începutul secolului al XVI-lea, nevoindu-se într-o peştera din apropierea Mănăstirii Prislop

Această mică peştera a fost săpată de către sfânt, în malul stâncos şi adânc al pârâului Silvut, fiind cunoscută cu numele de "chilia" sau "casă sfântului". În aceast loc s-a nevoit Cuviosul Ioan mulţi ani, luptându-se cu bărbăţie cu ispitele diavolilor.

Cuviosul Ioan a fost ucis în timp ce îşi sapă cu dalta o fereastră în peretele chiliei. Un vânător l-a împuşcat crezând că este un animal sălbatic.Sfintele sale moaşte s-au păstrat multă vreme în peştera de la Prislop, unde veneau credincioşii din împrejurimi şi se închinau. În prezent nu se cunoaşte unde se află moaştele sale. Părintele Ioanichie Bălan în "Patericul românesc", susţine că este probabil că moaştele sfântului să fi fost duse la Tismana, la Bistriţa Olteană, la Curtea de Argeş sau Cozia, care au fost dintotdeauna atât de legate de credincioşii şi mănăstirile Transilvaniei.

Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

Troparul Sfântului Ioan de la Prislop
Iubitorule de nevoinţă şi ravnitorule întru cele sfinte, Cuvioase Părinte Ioan, părăsit-ai cele trecătoare şi ai ales pe cele veşnice; luat-ai jugul lui Hristos în Mănăstirea Prislop şi în peştera pustnicească, împreună cu îngerii, L-ai slăvit pe Dumnezeu. Pentru această, nu înceta a te ruga pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ioan de la Prislop
Jugul nevointelor pe umeri luându-l, lui Hristos ai urmat, Cuvioase Ioan. În peştera nevoindu-te, cu răceală pietrei te-ai împrietenit şi podoabă pustniciei ai dobândit. Pentru această cu cântări te lăudăm zicând: Bucură-te, Preacuvioase Părinte Ioan, laudă Prislopului.

Tot în această zi, facem pomenirea:

- Sfinţirii Bisericii Învierii lui Hristos de la Sfântul Mormânt (Ierusalim);
- Sfinţilor Mucenici Cronid, Leontie, Serapion, Straton şi Seleuc;
- Sfântului Sfinţitului Mucenic Corneliu, sutaşul;
- Sfinţilor Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian şi Valerian;
- Sfântului Cuvios Petru din Agreia;
- Sfintei Mucenite Ketevan, regina Georgiei
- Sfântului Cuvios Ierotei cel Nou, Iviritul.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md