Actualitate

Sărbători religioase -13 septembrie : Sfântul Ioan de la Prislop

Această mică peştera a fost săpată de către sfânt, în malul stâncos şi adânc al pârâului Silvut, fiind cunoscută cu numele de "chilia" sau "casă sfântului". În aceast loc s-a nevoit Cuviosul Ioan mulţi ani, luptându-se cu bărbăţie cu ispitele diavolilor.

Cuviosul Ioan a fost ucis în timp ce îşi sapă cu dalta o fereastră în peretele chiliei. Un vânător l-a împuşcat crezând că este un animal sălbatic.

Sfintele sale moaşte s-au păstrat multă vreme în peştera de la Prislop, unde veneau credincioşii din împrejurimi şi se închinau. În prezent nu se cunoaşte unde se află moaştele sale. Părintele Ioanichie Bălan în "Patericul românesc", susţine că este probabil că moaştele sfântului să fi fost duse la Tismana, la Bistriţa Olteană, la Curtea de Argeş sau Cozia, care au fost dintotdeauna atât de legate de credincioşii şi mănăstirile Transilvaniei.

Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

Troparul Sfântului Ioan de la Prislop
Iubitorule de nevoinţă şi ravnitorule întru cele sfinte, Cuvioase Părinte Ioan, părăsit-ai cele trecătoare şi ai ales pe cele veşnice; luat-ai jugul lui Hristos în Mănăstirea Prislop şi în peştera pustnicească, împreună cu îngerii, L-ai slăvit pe Dumnezeu. Pentru această, nu înceta a te ruga pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ioan de la Prislop
Jugul nevointelor pe umeri luându-l, lui Hristos ai urmat, Cuvioase Ioan. În peştera nevoindu-te, cu răceală pietrei te-ai împrietenit şi podoabă pustniciei ai dobândit. Pentru această cu cântări te lăudăm zicând: Bucură-te, Preacuvioase Părinte Ioan, laudă Prislopului.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Sfinţirii Bisericii Învierii lui Hristos de la Sfântul Mormânt (Ierusalim);
– Sfinţilor Mucenici Cronid, Leontie, Serapion, Straton şi Seleuc;
– Sfântului Sfinţitului Mucenic Corneliu, sutaşul;
– Sfinţilor Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian şi Valerian;
– Sfântului Cuvios Petru din Agreia;
– Sfintei Mucenite Ketevan, regina Georgiei
– Sfântului Cuvios Ierotei cel Nou, Iviritul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *