Astăzi 15 Decembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:52
Abonamente

Actualitate 5 Decembrie 2017, ora 08:39

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 decembrie

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește)

Greco-catolice
Sf. cuv. Sava cel sfințit

Romano-catolice
Sf. Sava, abateSfântul Sava cel Sfințit este pomenit în calendarul creștin ortodox la 5 decembrie.

Sfântul Sava s-a născut în ținutul Capadociei, în timpul în care împăratul bizantin Teodosie cel Tânăr (408-450) se afla la conducerea imperiului. A fost atras de tânăr de viața monahală și a trăit în mai multe mănăstiri, retrăgându-se după o vreme în pustie, unde a dus o viață aspră.

Recunoscut fiind pentru virtuțile sale ieșite din comun, în jurul său s-a adunat o obște de monahi, pentru care Sfântul Sava a construit o biserică. Cum numărul fraților a crescut considerabil în timp, mănăstirea a devenit vestită — o adevărată lavră aflată în Pustiul Iudeii.

Cu aurul pe care îl primea de la iubitorii de Dumnezeu și din averea părinților săi, Sfântul Sava a ridicat mai multe mănăstiri. Pe egumenii acestora i-a chemat odată la el și le-a spus să nu se îngrijească de nimic din cele trupești, aducându-le aminte de cuvintele Evangheliei, care învață să nu te îngrijești de ce vei mânca și ce vei bea sau cu ce te vei îmbrăca, ci mai mult să-ți pui nădejdea în Dumnezeu, Care știe trebuințele tuturor. Și așa erau hrăniți cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Sfântul Sava era vestit ca făcător de minuni, în biografiile scrise de ucenicii săi fiind consemnate numeroase fapte minunate. A fost cunoscut și prețuit de patriarhii Ierusalimului, Salustiu (489-498), care l-a hirotonit preot, Ilie (498-516), pe care l-a vizitat în surghiun, Ioan III (516-524) și Petru (524-552), căruia i-a vindecat sora de o boală grea.

A plecat din această viață la vârsta de 94 de ani într-o zi de 5 decembrie. Despre trecerea sa la Domnul s-a aflat foarte repede în tot ținutul Ierusalimului și s-au adunat de prin toate lavrele și mănăstirile o mare mulțime de monahi, a venit patriarhul cu episcopii și cu conducătorii cetății și așa a fost îngropat trupul lui între cele două biserici ale așezământului cunoscut astăzi sub numele de Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit, în locul unde Sfântul Sava a văzut cândva un stâlp de foc. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 15 Decembrie 2017, de Dorin Galben

Facebook-ul se transformă într-o casă de nebuni: opriți-vă!

Cea mai populară rețea de socializare, din ultimii ani, se transformă în cea mai mare dezamăgire. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Poveste de Crăciun

Cu ani în urmă, pe când predam religia într-un liceu din Timișoara, le-am dat elevilor din clasa a VI-a să facă o compunere cu titlul Poveste de Crăciun, sugerându-le fie să inventeze o poveste, fie să descrie cum au sărbătorit nașterea Domnului. Ulterior, i-am rugat să citească...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md