Actualitate

Scandalul cărnii alterate: Meat House neagă că ar vinde produse alterate şi continuă activitatea

„Precizăm că produsele expirate nu sunt primite înapoi și nu sunt transportate, ci reciclate la locul de vânzare (supermarketuri, magazine, puncte de comercializare). Cu părere de rău, în acest caz produsele pot nimeri la producători necinstiți care le refolosesc. 

De aceea, reamintim că producția trebuie procurată doar la producători siguri. Calitatea întotdeauna reprezenta prioritatea companiei noastre și obiectivul acesteia. Pentru a confirma cele declarate, publicăm rapoartele autorităților competente în certificarea mărfurilor. De asemenea, în timpul apropiat, vom organiza pentru dumneavoastră o serie de excursii la locul de producție, pentru ca clienții noștri fideli să se convingă de nivelul, standardele și tehnologiile întreprinderii noastre", potrivit Meat House.

Cine a semnat certificatele veterinare? 

În acelaşi timp aşa-zisele rapoarte ale organelor competente publicate de Meat House (reţea de magazine şi secţii de producere a produselor din carne este deţinută de firma Cardiax-Plus SRL), sunt de fapt nişte cotoare ale certificatelor sanitar-veterinare semnate de medicul V. Djugostran, care potrivit Agenţiei Naţionale de Siguranţă a Alimentelor (ANSA) este angajat al companiei. 

În plus acesta a fost deja suspendat din funcţie, iar compania se află sub monitorizarea ANSA, a precizat pentru Newsmaker, Roman Vengher, şeful oficilului ANSA pentru municipiul Chişinău.

De notat că pagina WEB a ansa.gov.md a fost modernizată, dar de pe ea au dispărut toate contactele subdiviziunilor teritoriale, comunicatele de presă, datele despre controale şi avertizări etc. 

Ce a găsit poliţia

Amintim că pe 1 și 4 decembrie 2017, ofițerii de investigații, în comun cu angajații de la Centrul de Medicină Preventivă, au efectuat percheziții la subdiviziunile întreprinderii, domiciliile și automobilele conduceri unde au fost depistate și ridicate înscrisuri de ciornă privind mărfurile livrate fără documente de proveniență pentru perioada anilor 2016-2017, înscrisuri cu referire la salariile neoficiale achitate angajaților, recipise de împrumut a mijloacelor bănești, contracte bancare, produse din carne și mezeluri alterate.

La fel, a fost depistat blocul de sistem, unde erau stocate informații referitoare la activitatea neoficială a companiilor implicate în activitatea frauduloasă, dar și mijloace bănești necontabilizate, echivalentul la peste 7,18 milioane lei, anunţă IGP.

Persoanele responsabile din cadrul companiilor nu au putut prezenta polițiștilor actele contabile privind stocurile de materie primă și a producției finale, fapt pentru care acestea au fost depozitate și sigilate până la confirmarea provenienței acestora.

Suspecții, trei membrii ai grupului cu vârste cuprinse între 30-54 ani, sunt cercetați în stare de libertate, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscă amendă în mărime de pînă la 267.500 de lei sau închisoare de până la 6 ani, cât și recuperarea prejudiciului adus Republicii Moldova.

IGP nu menţiona compania, dar potrivit unor surse e vorba de reţeaua Meat House (Cardiax-Plus SRL), "unul dintre cei mai mari producători şi furnizori de produse din carne din Republica Moldova", după cum scrie pe pagina WEB a companiei.

Firma e controlată şi gestionată de omul de afaceri Oleg Bodaşco, care deţine mai multe afaceri din acest domeniu.

Compania deţine un depozit, o fabrică de mezeluri şi o reţea de şapte magazine specializate în Chişinău şi suburbii.

Directorul nu a fost de găsit la apeluri telefonice, dar din anticamera ne-au spus că întreprinderea activează în regim normal.

Cât despre percheziţii, apoi reprezentanţii companiei ne-au răspuns sec: "Sunteţi jurnalişti. Ce nu ştiţi cum se fac astfel de operaţiuni?"

Autor: mold-street.com.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *