Actualitate

Scandalul privind gunoiul din Capitală: Chirtoacă laudă serviciile de salubrizare din Chişinău

Deşi locuitorii oraşului s-au arătat extrem de nemulțumiți de situația creată, acest fapt însă nu l-a împiedicat pe edilul capitalei să laude serviciile de salubrizare din Chişinău, scrie unimedia.info.

"Acum vedem ce riscuri prezintă faptul că două zile n-au lucrat serviciile noastre. De multe ori acestea sunt blamate, însă vedem ce se întâmplă dacă acestea îşi sistează activitatea", a menționat Dorin Chirtoacă în cadrul şedinței ordinare a Primăriei Chişinău.

Chirtoacă a explicat că neevacuarea deşeurilor a fost cauzată de faptul că gunoiştea utilizată în prezent de municipiu este supraplină, iar acum Chişinăul este pus în situația de a găsi o alternativă în acest sens.

Potrivit lui Chirtoacă, micipalitatea trebuie să ajungă la un acord cu autoritățile din satul Țânțăreni, raionul Anenii Noi, pentru reabilitarea și redeschiderea gunoiștii din localitate.

"Cei din Țânțăreri refuză să conlucreze cu noi, dar aceasta este singura soluție corectă şi europeană. Orice alt loc de depozitare poate fi doar periodică", a mai spus primarul.

În acest sens, sunt planificate investiții care vor soluționa problema gunoiștii din s. Țânțăreni, pentru a putea fi utilizată în următorii circa 10 ani. Proiectul va fi finanțat de către BERD și prevede:

a) Reconstrucția depozitului de deșeuri din s. Țânțăreni – 11,643 mil. euro;

b) Renovarea parcului auto/camioane pentru colectare și transfer deșeuri – 7,720 mil. euro;

c) Reabilitarea stației de transfer și a liniei de sortare pentru deșeurile colectate separat – 1,802 mil. euro;

d) Închiderea gunoiștii din sectorul Ciocana (utilizată în prezent) și revitalizarea zonei aferente – 1,785 mil. euro.

Potrivit primarului general al capitalei Dorin Chirtoacă, prin implementarea acestui proiect în valoare totală de circa 23 milioane de euro, pe parcursul a 5-7 ani, va fi rezolvată integral problema deșeurilor solide din municipiul Chișinău.

Totodată primarul spune că în cazul în care localitatea Țânțăreni nu va accepta implementarea acestui proiect, Primăria este dispusă să ofere 10 milioane de lei pe an pentru un teren liber în raza a 50 km de Chişinău, însă această alternativă nu este decât periodică şi nu poate dura mai mult de 3 ani. 

sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *