Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 10:00
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 21 August 2017, ora 10:42

Schimbările climatice și agricultura: Cu gândul la generațiile de mâine

Marime Font

Folosirea tehnologiilor noi, aplicarea practicilor durabile, plantarea fâșiilor de protecție, construirea bazinelor de acumulare a apelor pluviale – sunt câteva dintre măsurile și practicile prin care tot mai mulți agricultori din R. Moldova își asigură roadele prognozate, în condițiile unei clime mereu în schimbare. 

Victor Mătrăgună, de la Piatra, Orhei, este unul dintre ei. A revenit din Italia, după 19 ani de trai departe de casă, și a ales să facă agricultură în satul natal. Cultivă cereale – grâu, orz, porumb, floarea soarelui, lucernă.


Spune că pentru a reuși a investit în utilaje performante, eficiente energetic, apelând la resursele proprii, dar și la programe de susținere pentru tineri în agricultură. Deși este la început de cale, tânărul fermier își dorește să învețe cum să se adapteze provocărilor schimbărilor climatice în agricultură.Potrivit experților, opțiunile pe care le au producătorii agricoli pentru a se adapta sunt largi – de la cele tehnologice, până la îmbunătățirea practicilor de gestionare a terenurilor. O enumerare succintă ar cuprinde rotaţia culturilor pentru cea mai bună utilizare a apei disponibile, adaptarea datele de semănat conform tiparelor de temperatură şi ploi, folosirea unei varietăţi de culturi mai potrivite noilor condiţii meteorologice (ex. mai rezistente la căldură şi secetă), lucrarea minimă a solului. La acestea mai adăugăm plantarea de arbuşti sau împădurirea pe mici zone pe teren arabil pentru reducerea scurgerii apei şi acționarea ca paravânt.

Din păcate, nu toți producătorii agricoli depun eforturi pentru abordarea independentă a problemelor privind schimbările climatice și doar răspund cererii de pe piață.

„Schimbările climatice devin tot mai resimțite în sectorul agricol. Avem un proces de aridizare. Majorările de temperatură și condițiile meteorologice sunt haotice, neașteptate, neprognozabile”, este de părere dr. hab., profesor universitar Valerian Cerbari. Potrivit lui Cerbari, gradul de adaptare la schimbările climatice în agricultură depinde de sistemul de utilizare a solurilor, de păstrarea fertilităţii efective a solurilor prin aplicarea asolamentelor, cultivarea culturilor leguminoase perene şi anuale ș.a.

Expertul în agricultură ecologică, Gheorghe Jigău, dr, conf. universitar, spune că este important să conștientizăm că avem probleme cu schimbările climatice. Dar am putea să ne adaptăm mai ușor, dacă solurile nu ar fi extrem de puternic degradate, fapt care sporește vulnerabilitatea lor la oricare dintre factorii induși de condițiile de climă. „Solul nu mai are capacitatea de a face față secetei, chiar celei de scurtă durată, și altor cataclisme naturale cu care ne confruntăm”, accentuează expertul. Ce putem face? Jigău menționează despre importanța cunoașterii stării solurilor și identificarea factoriilor care ar putea fi mobilizați întru restabilirea lor. Iar în acest proces, este esențial un tandem între savant și fermier.

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai grave amenințări cu care ne confruntăm. Un adevărul de neocolit este că ne aflăm într-o cursă contra cronometru, precum apreciază specialiștii în domeniu. Pentru o lume sustenabilă, cu emisii reduse de dioxid de carbon, rezilientă și ecologică pentru generațiile de azi și de mâine este nevoie de implicarea tuturor și fiecăruia în parte, inclusiv în agricultură.

Articol realizat de către AJMTEM, cu suportul financiar acordat de către Asociaţia Obştească EcoContact prin intermediul programului „Forumul cu privire la schimbările climatice în regiunea Parteneriatului Estic (CFE II)”. Acest program este finanțat de Uniunea Europeană, Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare și Crucea Roșie Austriacă. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md